tisdag 21 oktober 2008

Oljan big picture


Lägger in en långsiktig graf över oljan (crude oil). Det ger ett bra perspektiv både på den enorma uppgång som skedde i början av året och det ras som skett de senaste månaderna. I maj började jag ana att det var dags för en större korrigering nedåt då det började se paraboliskt ut. Bland media och lite varstans hörde man i våras i stort sett bara att oljan skulle vidare upp mot $200 och man fick nästan intrycket av att oljan skulle ta helt slut i år, vilket var varningssignaler om ett extremt sentiment. Dessutom har oljans bullmarket, som startade 1999, med jämna mellanrum avbrutits av större rekyler vilket det tidsmässigt var dags för. Maj var dock lite för tidigt då det fortsatte upp ytterligare en bit och då perfekt touchade trendkanalens tak.

Sett till hastigheten i de tidigare rekylerna så har det hela tiden sett troligt ut att $70 skulle nås mot slutet av 2009 för att då möta upp trendgolvet där. Nu har det istället fallit rakt ner till $70 redan i år vilket nog få hade väntat sig och trycket nedåt har minst sagt överraskat. Jag ser fortfarande kanalgolvet som en viktig nivå och oljan kommer med hög sannolikhet söka sig ned dit, men tidsmässigt återstår att se. Runt årsskiftet så befinner sig kanalgolvet vid $60 och nästa viktiga nivå på nedsidan är $50.

I det här större perspektivet befinner sig alltså oljan fortfarande i en bullmarket, trots senaste månadernas "korrigering" på dryga -50%. För köppositioner bör man som sagt hålla koll på trendgolvet och sedan $50. På uppsidan är det i första hand $80 som agerar motstånd och kan bjuda på ett bra kortsiktigt shortläge.

3 kommentarer:

  1. Intressant blogg du har, går in direkt på favoriter. Om man tittar på oljans historia enl tekniska analys så ska oljepriset alltså stiga igen??

    SvaraRadera
  2. börje: För det första skulle jag vilja säga att "teknisk analys" aldrig i sig säger någonting. Man märker ofta kommentarer som antyder något i stil med "enligt teknisk analys så väntas...etc.". Så ser inte jag det utan det beror helt på vem det är som använder verktygen. Det är precis samma med FA där olika analytiker kommer fram till olika slutsatser och riktkurser, det är ju därför en aktie ofta har både ett antal köp respektive säljrekommendationer.

    Vad man däremot enkelt kan se i grafen över oljan är att den befinner sig i en bullmarket då vi har en stigande trendkanal och successivt högre toppar och bottnar. Som jag skrev i inlägget räknar jag nu med att priset tar sig ner till kanalgolvet. Det är däremot omöjligt att veta ifall upptrenden kommer bestå och vi får en ny uppgångsvåg eller om det istället fortsätter ner. Det handlar om att göra bedömningar om hur sannolikt respektive scenario är och agera på vad marknaden gör. Det här ska ses som en översiktsgraf där vi ser att trenden som sagt är upp och då kan man t.ex. vara beredd att agera på någon slags köpsetup i ett kortare tidsperspektiv (dagsgraf, 60-minuters etc.) när/om kanalgolvet möts i första hand. I andra hand är det en tidigare bottennivå vid $50 som är intressant, men faller det dit ner ser det inte lika positivt ut längre. Hoppas jag lyckats klargöra lite...

    SvaraRadera
  3. Oljan ser intressant ut och det skulle vara trevligt att vaa med i nästa uppgångsfas. Frågan är: var tycker du man lämpligast ska investera sina pengar när det handlar om oljan? Är det någon speciell aktie eller fond du kan rekommnedera?

    /anders

    SvaraRadera