fredag 2 maj 2008

Oljan toppar


Oljan har under året gått starkt och noterat nya alltime-highs flera gånger om. I media har det märkts personer som talar om nivåer på $200 senare i år och inställningen hos en del verkar vara att vi knappast kommer se nivåer under $100 igen. Jag är istället rätt så säker på att de kommer få fel. Det är snarare troligt att oljan kommer gå betydligt sämre framöver och handlas en bra bit under $100.

Nuvarande bullmarket i oljan startade 1999 och priset har tiodubblats under den perioden. Man ska dock vara medveten om att det på vägen har skett ett antal större rekyler/nedgångar och varför skulle det vara annorlunda nu? Priset har gått upp nästan oavbrutet i 1½ år nu och så fortsätter det knappast mycket längre. Tidsmässigt har oljan toppat med ganska jämna intervall och det ser ut att vara upplagt för en större rekyl nu. Prismässigt ser det troligt ut med en nedgång mot ca. $80 mot slutet av året, och det kan då bli en bra avstämning av toppen från 2006.

5 kommentarer:

  1. Och oljan vände upp igen.

    SvaraRadera
  2. Ja med tanke på den kraftiga upptrenden är det inte så konstigt. Mitt inlägg är i ett längre perspektiv och hur det går under en eller två veckor är inte så relevant. Det jag tittar på är en rörelser under många månader, exakt när eller om den startar återstår att se. Tittar man i ett kortare perspektiv stämde oljan av marstoppen vid $110 och drog sedan upp till ny topp.

    SvaraRadera
  3. Du gör TA på en produkt som inte klarar av att möta efterfrågan.
    Jag tror att du istället borde använda FA!

    SvaraRadera
  4. Javisst, tack för tipset. Det är kanske Peak-Oil jag borde skriva om istället. Eller är det så att oljan drivs av rejäl spekulation just nu? Eller vad händer om efterfrågan faller eller utbudet faktiskt inte är så lågt som många kommenterarer gör gällande just nu?

    SvaraRadera
  5. Tänk så rätt du hade, oljan var ju nere på 35usd om jag inte minns fel... och sen upp igen... nu undrar man ju, de i usa säger efterfrågan växer och oljan samtidigt minskas i produktion... opec vill försås skapa en högre efterfrågan än vad som produceras... vem vill inte det, det driver ju upp priserna. Men kommer vi få se en högre pris utveckling än vad vi ser idag, eller kommer oljan söka sig ner till 70usd innan den tar ny sats mot 90usd?

    SvaraRadera