onsdag 1 oktober 2008

Botten på plats...igen!


Dags att återigen studera S&P-500 tillsammans med New Lows och VIX för att få lite ledtrådar kring utvecklingen. Den 18 september skrev jag inlägget "Bottenkänning inom kort?", vilket visade sig vara på rätt spår även om jag då trodde det skulle bli ytterligare någon eller några dagars selloff. Uppgången då visade sig bli väldigt kortvarig i tid, men hann ändå med rätt många punkter på uppsidan. I måndags föll det återigen ned till en ny årslägsta och återigen registrerades höga nivåer för New Lows och VIX.

Vad man nu kan lägga märke till är att New Lows nådde sin högsta nivå vid botten i juli och har sedan successivt varit lägre vid de senaste två bottnarna. Det innebär i klarspråk att det är färre aktier som fallit ned till 52-veckorslägsta, trots att index noterat lägre kurser, alltså en positiv divergens. Samtidigt kan vi se att VIX har brutit upp över sina tidigare toppar kring 30-nivån där bottnar under året alltid har skett. VIX nådde upp till 45-nivån vilket är ett riktigt extremvärde och som jag skrev häromdagen har det i de flesta fall inneburit att en botten sätts samma dag eller 1-2 dagar efteråt.

Ytterligare en positiv indikation är att volymen var som högst vid botten 18-19 september och faktiskt betydligt lägre vid senaste botten, alltså ytterligare en positiv divergens. Både New Lows och VIX har nu börjat falla tillbaka efter tisdagens rejäla börsuppgång i USA så en lågpunkt nåddes helt klart i måndags. Min bedömning är att det här kommer leda till en uppgång under minst ett antal veckor och räknat från bottenläget bör 10-20% vara rimligt vilket kan ge 1250-1300 i S&P-500.

Att det nådde så höga nivåer för New Lows och VIX talar för att det bör bli ytterligare en nedgångsfas framöver och den kommer då skvallra om en större botten är på gång. Faller börserna då under septemberbotten så ska det optimalt ske samtidigt som New Lows och VIX inte når upp till lika höga nivåer och därmed signalera att det riktiga trycket på nedsidan redan har varit. Men först fokuserar vi på nuläget! Det är inte troligt att det går spikrakt upp som under tisdagen så rekyler ned kan med fördel användas för att köpa in sig. Det enda orosmolnet just nu är förstås fortfarande det fokus som ligger på räddningspaketet i USA och senaste nyheterna säger att senaten väntas rösta om ett något modifierat paket sent under onsdagskvällen, så resten av veckan bör bli spännande.

9 kommentarer:

  1. Tack än en gång för dina mycket lättlästa och tydliga analyser av börserna. All denna statistik! Underbart helt enkelt

    Hälsningar

    Psus

    SvaraRadera
  2. Suveräna och lärorika inlägg. Din blogg är mycket uppskattad. Tack för allt jobb du lägger på den.

    SvaraRadera
  3. håller med! Sjukt bra blogg!

    SvaraRadera
  4. Tack för en mycket bra blogg! Alltid lika intressant att läsa dina analyser.

    SvaraRadera
  5. Tack för din kanonblogg!

    Har legat likvid i evigheter och inte gått back en krona i alla ras tack vare din blogg, bra stöd. Det är väldigt stressande att ligga likvid, lyxproblem :) Kul att börja köpa, köpte för 33% av kapitalet på 775, köper för 33% till om vi faller vidare till 650, sen får jag se.

    Lycka till med affärerna.

    SvaraRadera
  6. Analysen är klockren, men det finns svåra frågetecken framöver. Kongressens omröstning i natt. Hur finanskrisen rullar vidare, kanske med fler banker och hedgefonder i kk. Samt inte minst den accellererande lågkonjunkturen.

    Kanske blir det bara ett mycket kort lättnadsrally och sedan är verkligheten ikapp.

    SvaraRadera
  7. erik: Visst är det så, det är ett mycket osäkert läge och väldigt nyhetsstyrt nu (mer än vanligt). Samtidigt är det en av fördelarna med att titta på graferna och de verktyg man använder och åtminstone försöka koppla bort nyhetsflödet så gott det går. Det kommer säkerligen fler turer i den här krisen och banker som kollapsar och lågkonjunkturen kommer bita sig fast, men det kommer börsen sluta bry sig om.

    Historiskt sammanfaller ofta någon större negativ händelse t.ex. kollapsen av Long Term Capital -98 med att börsen bottnar ur. Just i det läget är det många som får panik och har inställningen att det kommer bli långvarigt och få allvarliga följder, men i efterhand är det just då det ljusnar på börsen.

    I ett positivt scenario tror jag vi närmar oss en stor botten, men ett alternativt betydligt mer negativt är förstås att det blir en riktigt utdragen bear market som kan pågå i ytterligare 1-2 år. Jag lutar helt klart åt det mer positiva scenariot i nuläget.

    SvaraRadera
  8. Jag måste hålla med de tidigare kommentarerna att du har en suverän blogg som jag ofta läser!

    En fråga bara: Har du tittat över hur börsens mönster stämmer med ganndatum? Jag har själv väldigt dålig koll på hur träffsäkert det är med dessa datum utan jag har bara stött på det emellanåt.

    mvh
    Olof

    SvaraRadera
  9. Olof: Nej, Gann är nog en av de få verktyg jag inte lagt någon tid eller energi på så där har jag ingen direkt kunskap. Däremot tittar jag ofta på olika datum och när det är tänkbart med reaktioner, men det baserar sig då mer på säsongsmönster och t.ex. månadsskifteseffekt.

    SvaraRadera