tisdag 14 oktober 2008

3 månader efter stora bottnar


Fredagen den 10 oktober fick vi utan tvekan en botten på börsen men eftersom det har blivit en rejäl V-botten är det svårt att hinna med i svängarna. Jag har granskat hur det har sett ut vid tidigare historiska bottnar för att se om det kan ge lite ledtrådar om vad vi kan vänta oss nu. Som man kan se i grafen (visar cirka 3 månader efter bottnar) är det inte första gången det sker en sådan här V-botten, det skedde även 1987, 1998 och 2002. Efter kraschen 1987 blev det ett återtest av botten efter någon månad för att sedan klättra uppåt igen. Röd kurva är måndag-tisdag den här veckan, även om tisdagen inte är slut än så ville jag ha med det för att få en jämförelse på kraften upp.

En liten paus är nog att vänta men det ser just nu ut som att det finns en betydande uppsida kvar. Vid 4 av 5 tidigare tillfällen så har OMX tagit sig upp mot runt +35% räknat från bottenläget vilket då indikerar strax över 800 innan årskiftet. Om det är den slutliga botten eller inte återstår att se, det finns faktorer som talar för och emot. Det blir antagligen först senare under nästa år vi kommer att avgöra det med större säkerhet. Tills vidare betraktar jag det här som en tillfällig återhämtning som kan pågå i ett antal månader.

Det är alltså rätt vanligt med V-bottnar efter större nedgångar/krascher, men samtidigt är antal jämförbara tillfällen begränsade för OMX. Går man vidare och tittar på de amerikanska börserna är det liknande mönster. Vid kraschen 1929 kom en skarp rekyl i slutet av oktober, men den varade bara i 2 dagar innan det föll ner till en lägre botten i november. Då startade en uppgång under flera månader, men det var bara en tillfällig återhämtning då det följdes av en flera månader lång bear market. Efter nedgången 1974 blev det också en skarp vändning uppåt, men då blev det en återtest av botten efter några veckor som då var slutliga botten. Det finns liknelser med flera av de här tillfällen så svårt att säga något med större säkerhet just nu. Det lutar nog dock över åt att vi har sett årslägsta och att rekyler ned är bra tillfällen att köpa och haka på en rörelse på några månader.

4 kommentarer:

  1. Det som har fått mig att undra över om detta är en tillfällig botten eller inte är att den sker tidigt i björmarknaden. Det var trots allt ganska nyligen omx toppade. Har du någon känsla för när (tidigt eller sent)den stora V-bottnarna var i de tidigare krasherna som du jämför med?

    Jag har själv svårt att tro att det är något annat än en tillfällig botten vi ser och förväntar mig ett återtest av botten igen, kanske med någon rekyluppåt på vägen ner. Men dina jämförelser fick mig att fundera en ytterligare gång och jag blev faktiskt ganska förvånad över den historiska statistiken (som dessutom går emot mina egna placeringar...).

    Tack för en strålande blogg!

    SvaraRadera
  2. Vid flera tillfällen så har dessa V-bottnar faktiskt uppstått vid den "slutliga" botten och att nästa bullmarket därefter har startat. Det beror i och för sig lite på hur man granskar utfallen. I början av 90-talet blev det t.ex en första nedgångsfas som bottnade i slutet av 90. Uppgången därefter höll i sig i drygt ett halvår och nådde högt upp men inte till ny topp innan det återigen föll ned till en lägre botten mot slutet av 92. Lite beroende på hur man på saken kan det alltså ses som en bear market under under cirka 2 år. 87, 98 och 02 var det däremot absoluta botten som sattes i samband med en kraftig vändning.

    Nu på sistone har det allt mer börjat se ut som att senaste årets nedgång inte är en korrektion av uppgången 2002-2007 utan är en del av en mycket större korrektion där nedgången 2000-2002 var första delen. Stämmer det scenariot bör vi alltså se OMX ned mot 400-nivån någon gång 2009-2010.

    Samtidigt ska man komma ihåg att vi haft många bear markets och kraschar som har klarats av på rätt kort tid så kan mycket väl vara så att det värsta redan nu är klart, men än så länge tror jag vi kommer få se en fortsättning på det här under nästa år.

    SvaraRadera
  3. Tack för svaret!

    Det är alltid svårt att se vilka tidsrymder man pratar om. Men nu vet jag hur du ser i ett längre tidsskede.

    SvaraRadera