fredag 10 oktober 2008

Marknadsläget 10 oktober

Vi upplever just nu en av de sämsta veckorna någonsin på börsen och det är smått otroliga rörelser. Jag hade inte räknat med en sådan här krasch och de flesta intressanta nivåer har nu spelat ut sin roll. Det är svårt att hitta faktorer att ta fasta på nu då vi sällan sett något liknande i historien och det bästa är att vara väldigt försiktig just nu och kanske stå helt utanför. Det enda som egentligen talar för en motreaktion är att vi befinner oss i oktober då krascher ofta sker för att därefter bottna ur, men det finns flera exempel där det fortsatt under november-december och även in i nästkommande år.

Vad som oroar är att VIX fortsätter sätta nya rekordnoteringar och trendar på uppåt. "Normalt" sett skulle vi ha sett en vändning redan för en vecka sedan och att VIX då snabbt fallit tillbaka. Nu när det inte sker så får man helt enkelt skippa jämförelsen med tidigare tillfällen. Samtidigt har vi rekordnoteringar i New Lows och en mängd andra indikatorer. En del av dessa extremnivåer har tidigare nåtts i samband med stora bottnar, medan en del inte ger några klara indikationer. Helt klart har vi sett många panikdagar nu och en del börjar nog kasta in handduken nu, men den här krisens dignitet gör nog att det krävs en riktig kapitulation.

Jag har ingen bra bedömning alls av läget just nu och under nästa vecka kan det likaväl bli -10% som +10%. Vad som helt styr nu är kreditmarknaderna som inte alls fungerar som de ska och blir det ingen lösning där snart ser det riktigt illa ut. Förutom snabba trades över dagen bör man nog stå helt utanför marknaden just nu, alternativt ta väldigt små positioner. Under helgen måste det komma nyheter kring åtgärder från de ledande länderna och det skulle kunna trigga en kraftig upprekyl. Just nu går det inte att utesluta någonting. Det kan bli en klassisk oktoberkrasch med efterföljande botten, men ett scenario där OMXS30 faller ned under 400-nivån börjar helt klart se möjligt ut. Det kan låta väldigt överdrivet, men då ska man komma ihåg att det var många som absolut inte kunde tro att det skulle ned till 700 eller ens 800...

Vad det handlar om just nu är att överleva den här nedgången och ha kapital kvar att investera när det vänt upp och nästa bullmarket startar. Det gäller alltså att ha tålamod att vänta ut det vi upplever just nu.

2 kommentarer:

  1. Citat Jan Strömberg:
    Vid teknisk analys däremot utgår man från de snabbaste svängningarna, och får därmed med allt brus (noise). Teknisk analys är notoriskt osäker, och därför kallas en man som handlar med hjälp av teknisk analys för noise-trader. All teknisk analys går ut på att finna trenden, och sedan agera efter devisen "follow the trend". Teknisk analys är en form en av följa John, där de små investerarna försöker följa de stora. Det är naturligtvis ett helt riktigt agerande, även om det är mycket svårt att försöka hoppa på tåget vid rätt tidpunkt och hoppa av vid rätt tidpunkt.

    Slut citat..

    SvaraRadera
  2. Det är mycket svårt låta bli köp-knappen och i fredags kunde jag inte låta bli köpa på mig lite jag hoppas kommer överleva pågående "krasch"

    Försökte även göra mig en slant på Bull/Bear men missade läget med en ½-timme tyvärr.

    Jag tror och inbillar mig vi snart får se ett lättnads-rally men delar din uppfattning vi skall ned mot 450..500 innan allt är avklarat.

    Ha en fortsatt trevlig helg.

    SvaraRadera