söndag 28 september 2008

Världsindex översikt vecka 40


En botten sattes utan tvekan i de flesta index den 18 september, men den stora frågan nu är förstås hur hållbar den är. Först och främst så är det fortfarande en bear market och det kommer ta ett bra tag innan en ny stadig upptrend är etablerad så jag ser ingen anledning till att ha så bråttom med att köpa, mer än kortsiktig trading. När det väl vänder på allvar kommer man ha tid att köpa in sig och sedan följa med upp under en längre tid, trots att en del får det att låta som att man riskerar att missa tåget. Man har heller inte riskerat att bli överkörd av tåget då börserna har fortsatt ned under rätt många månader nu vilket inte var särskilt oväntat.

Under kommande vecka kommer det förstås vara fortsatt totalt fokus på krispaketet i USA. Det är rätt säkert att ett paket kommer röstas igenom, många väntar sig därmed ett lättnadsrally och tar lite köppositioner. Frågan är då om det kommer in tillräckligt med ytterligare kapital för att höja kurserna? En faktor till att ta med i beräkningarna är att blankningsförbudet slutar gälla i slutet av veckan, vilken effekt kan det tänkas få?

Det är förstås alltid osäkert på börsen, men just nu upplever jag det som betydligt mer osäkert än vanligt. För min del blir det därmed det längre perspektivet som får styra tills dimman skringas något. Jag utesluter inte att det kan vara frågan om en större botten som håller på att bildas just nu, men det kan likaväl bara vara frågan om en rekyl mot trenden innan det faller till nya lägre noteringar. Jag ska framöver försöka redogöra för olika faktorer som stödjer respektive scenario och vad som mest troligt kommer att ske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar