tisdag 30 september 2008

En jämförelse av VIX

Jag lade under måndagen ut grafer för att jämföra New Lows under perioden 2001-2003 med de senaste åren. Jag tänkte nu komplettera det med att titta på VIX som även den är ett bra instrument för att indikera när en botten är på gång. Mer information om VIX finns att läsa här.

VIX 2001-2003


I första grafen har vi perioden 2001-2003 och vi ser då ett antal spikar på uppsidan. Dels i september 2001 och sedan i juli och oktober 2002. Vad man kan notera är att det i oktober 2002 blev en lägre botten i index (S&P 500 i detta exemplet) medan VIX satte en lägre topp, alltså en positiv divergens. När en ny högre botten sattes på börsen i mars 2003 stack inte VIX upp alls lika mycket och föll sedan tillbaka ordentligt när börsuppgången tog fart.

VIX 2006-2008


I andra grafen har vi perioden 2006-2008 och även här ser vi ett antal spikar som sammanfaller med tillfälliga bottnar på börsen. Vad som i dagsläget ändrar bilden är att VIX har skjutit upp rejält och stängde på 46,72 efter måndagens kraftiga börsfall. Det är en av de högsta nivåerna som har registrerats sedan 90-talet.

Här är en lista i kronologisk ordning över datum då VIX tidigare har spikat upp rejält, högsta intradayvärde inom parantes.

27 oktober -97 Asienkrisen (48,64)
11 september -98 Rysslandskrisen (48,06)
8 oktober -98 LTCM-kollaps (49,53)
21 september -01 Efterdyningar av 9/11-attackerna (49,35)
24 juli -02 WorldCom-konkurs (48,46)
29 september -08 Krispaket röstas ned (48,40)

Vad innebär då detta? Granskar man de tidigare tillfällena så innebar det i 4 av 5 fall att en botten sattes samma dag eller 1-2 dagar efteråt. September -98 är undantaget då det fortsatte ned kraftigt i ytterligare en månad innan VIX spikade upp i oktober igen (också med på listan ovan) och då var det slutet på hela den nedgången. Det lutar alltså åt att detta extremvärde vi ser i VIX nu innebär att börsen sätter en botten de närmsta dagarna. Det är självklart inte hundraprocentigt och kan bli felaktigt, liknande exemplet ovan från september -98.

Vad man dessutom kan ha i bakhuvudet är vad som hände under kraschen -87. VIX fanns inte då, men skaparna har gjort beräkningar baklänges och kommit fram till att VIX då spikade upp till 150-170(!). Förhoppningsvis slipper vi en total krasch och blir det ytterligare ett antal procent ned under tisdag och kanske onsdagen så kan det vara värt en liten köpposition för en rätt hyfsad uppstuds. Det är en enorm rädsla i marknaden nu och en flykt till säkrare tillgångar, och det är vid såna här tillfällen som vi får upprekyler i bear markets.

2 kommentarer:

  1. Stort tack för VIX infon, lärorikt och definitivt värd att ta i beaktning nu. Det brukar ju sägas att man ska köpa när det ser som mörkast ut. Ändå gnager känslan att det kan bli än mer eländigt denna gång precis som du nämnt. Baserat på VIX borde det vara läge att gå in ganska snart om inte redan nu. Samtidigt kan jag känna att om eller t o m när en eller flera banker går omkull även i Europa kan det bli en panik utan dess like. Förhoppningsvis har vi fått ett lättnadsrally innan dess efter insatser från USA som bromsar ett alltför dramatiskt fall på börserna. Hursomhelst är det först efter Europeiska bankfall som definitivt köpläge uppstått. Då borde alla eländiga kort ligga på bordet och oron för vad som komma skall vara borta.

    SvaraRadera
  2. Rättelse till mig själv: Förhoppningsvis har vi fått ett lättnadsrally innan dess efter insatser från USA. (Dramatiskt fall blir det ju ändå men från högre höjder som borde förhindra att nytt årslägsta nås).

    SvaraRadera