onsdag 3 september 2008

Utmattningsrörelser 2 september?


Under tisdagen skedde rätt intressanta rörelser i oljan och de amerikanska börsindexen. Senaste tiden har det som bekant varit ett stort fokus på oljan och börsen har rört sig åt motsatt håll som oljan under de flesta dagarna. På längre sikt kommer det sambandet försvinna och fokus kommer flyttas till andra faktorer som kommer påverka de dagliga börsrörelserna, tror jag. Under tisdagen föll i alla fall oljan kraftigt i inledningen samtidigt som börserna stärktes rejält, men sedan vände det tvärt. Det innebar att börsindexen skapade negativa reversals vilket bör ha markerat åtminstone en kortsiktig topp.

Samtidigt vände oljan upp från dagslägsta och skapade en hammerformation vilket ofta innebär en tillfällig botten. I mina ögon ser dessa rörelser ut att ha karaktären av utmattning där många placerare kapitulerar i sina positioner (short index, long olja). I oljan kan det dock vara så att det mest var en reaktion på att 200-dagars medelvärde bröts. Vi får se framöver, men jag tror tisdagen 2 september markerade en rätt viktig dag och vändpunkt på flera marknader.

3 kommentarer:

  1. Vad menar du med: "men jag tror tisdagen 2 september markerade en rätt viktig dag och vändpunkt på flera marknader"

    Vändpunkt för den långsiktiga nedåttrenden eller den kortsiktiga upptrenden?

    Annars tack för bra analyser!!

    SvaraRadera
  2. Vändpunkten för oljenedgången??

    SvaraRadera
  3. Ja en vändpunkt för den kortsiktiga upptrenden på börsen och vändpunkt för nedgången i oljan (tror dock inte på mer än rekyl upp där). Jag skrev i inlägget att det kändes som en utmattningsrörelse där många placerare kapitulerade. Det visade sig faktiskt att det var en stor hedgefond inriktad på råvaror som stängdes ned i tisdags efter att ha tappat -27% under augusti. Fonden hade stora longa positioner i framför allt oljan som likviderades och antagligen bidragit till visst tryck nedåt på sistone och kanske speciellt i tisdags.

    Lehman Brothers äger för övrigt 20% i fondbolaget.

    Från en nyhet igår angående tisdagens rörelser:

    "One expert said the closure of the fund, which at the time of the letter's writing had lost 38.59 percent this year, may also have played a role in bringing down U.S. stocks on Tuesday, which fell after initially climbing more than 1 percent."

    SvaraRadera