torsdag 25 september 2008

Osäkra marknader

Det är väldigt tydligt att de flesta aktörer nu inväntar ett besked från amerikanska kongressen angående finansdepartementets plan att köpa upp illikvida tillgångar från finansinstituten. Att förslaget går igenom är nog troligt, men vilka ändringar det blir och hur marknaden tar emot det kan man lika väl singla slant om. Vad man kan notera är att 20% av aktierna i S&P är med på listan av aktier som inte får blankas. Vid fredagens uppgång var det förstås många blankare som täckte och därmed var med på köpsidan. Med tanke på blankningsförbuden kommer de antagligen inte driva på kurserna uppåt på samma sätt om det börjar handlas uppåt efter ett besked närmsta dagarna. Men som en kommentar i ett inlägg tidigare i veckan sammanfattade det: "Det upphörde att vara marknader förra veckan", och syftade då på den slags priskontroll som nu sker.

Jag kommer antagligen själv minska mina positioner innan helgen då det är för mycket osäkerhet och helt styrt av USA-planen nu. Det är visserligen alltid osäkert på börsen, men just nu är det marknader som inte beter sig riktigt som de ska och då är det svårt att enbart "följa graferna". Det ser annars rätt hyfsat ut för ett nytt försök på uppsidan. OMX gjorde igår en inside day vilket innebär att kursen var innanför föregående dags högsta och lägstanotering. Trigger för den 123-low jag visade igår har nu flyttats ned och är ovanför gårdagens högsta på dryga 824. Dessutom rör vi oss nu mot ett månadsskifte och kvartalsskifte vilket normalt ger en viss uppsida, även om den är enklare att fånga i en upptrend. Så länge index håller sig ovanför 800-805 ser det helt ok ut och bör kunna ge en ny uppgångsvåg. Det är dock fortfarande mycket att bevisa innan den här nedtrenden är besegrad och vi har en ny bullmarket. Köp på bred front ser jag som alldeles för hög risk än så länge.

1 kommentar:

  1. OMX har nu brutit upp över gårdagens högsta, även om en vinstvarning från General Electric sänkte index en del. Efter lite rykten om att förslaget röstas igenom i USA så drog det snabbt upp igen. Dessutom inkom svag statistik men index håller sig kvar uppe rätt bra, vilket tyder på att det nog blir ett glädjerally när nyheten väl kommer att förslaget är klubbat. Jag är försiktig med kortningar i det här läget och tar istället en liten köpposition inför ett rally närmsta tiden.

    SvaraRadera