tisdag 23 september 2008

Hög volatilitet

Som jag skrev i förra inlägget finns det en god möjlighet till fortsatt uppgång framöver efter förra veckans jätterally. Tanken är då att köpa in sig vid rekyler ned liknande det vi ser nu. Här kommer lite nya reflektioner angående läget just nu. USA gick ned rätt rejält under måndagen men nedgången måste i och för sig sättas i relation till kraften i uppgången också. Däremot är det förstås lite oroväckande att nästan halva uppgången raderades direkt på en enda dag och detta trots blankningsförbud i många aktier som borde ge ett visst stöd. De styrande får snart ta i med hårdhandskarna och förbjuda börsnedgångar helt och hållet...

När tidigare bottnar har satts i USA på ett liknande sätt där det startar med en jätteuppgång så har det inte fallit tillbaka så mycket direkt efteråt utan istället fortsatt upp en tid. Även om det rent logiskt inte är särskilt konstigt med viss rekyl efter förra veckans avslutande uppgång så rör sig marknaden ändå lite oväntat och på ett lite oroväckande sätt. Dow Jones har nu rört sig mer än 3% under 5 av de senaste 6 handelsdagarna (källa Bespoke Investment Group) vilket är en extremt hög kortsiktig volatilitet. De enda liknande tillfällena har tidigare varit under kraschen -87 och depressionen runt 30-talet. Samtidigt tar dollarn återigen stryk medan t.ex. guld handlas upp och VIX håller sig kvar på höga nivåer. Marknadens aktörer verkar alltså vara fortsatt rätt oroliga och den amerikanska räddningsplanen verkar ha rest många frågetecken.

Jag kommer själv avvakta med köp några dagar för att se utvecklingen. Tar sig börserna återigen ned mot sina nybildade bottnar kan det vara läge om kraften i nedgången ser ut att ebba ut och det bildas en del divergenser. Tar det sig snabbt under däremot är det nog läge att hålla sig långt från köpknappen då det kan vara upplagt för en minikrasch de närmsta veckorna. Som sammanfattning är jag alltså försiktigt positiv och kommer ev. göra ett tradingköp närmsta dagarna, men det gäller samtidigt att vara medveten om att det fortfarande är en kraftfull bear market och vara öppen för att det kan finnas ytterligare nedsida. Oavsett så är det utdraget på nedsidan och en botten bör vara på plats i september-oktober (kanske blir dragning mot oktober-november nu istället).

2 kommentarer:

  1. Som vanligt mycket intresseväckande läsning!

    SvaraRadera
  2. Kan bara instämma med föregående inlägg. Mycket sund och intressant läsning!

    Tack för en bra blogg som jag följer dagligen. Saknade dig i förra veckan när du var bortrest. Har dock lyckats hänga med prefekt i svängningarna! (idag är man lika glad som man kan vara sur när det går emot...)

    SvaraRadera