fredag 12 september 2008

OMX nära årslägsta...


OMX är nu knappt 2% från årslägsta sett till stängningskurser och drygt 3% om man ser till lägsta intradaykurs som skedde 15 juli. Än så länge har index inte riktigt släppt den konsolidering som nu varat i 2 månader och möjligheten finns förstås att det bryter upp ur denna istället för nedåt. Det är dessutom en del stökiga rörelser just nu där nästan allt fokus riktas på den amerikanska finanssektorn och för tillfället Lehman Brothers, i nästa vecka är det kanske dags för en annan bank. På tisdag är det dessutom dags för räntebesked i USA vilket marknaden nog är lite mer osäker om den här gången med tanke på att råvarupriserna kommit ned vilket ger Fed utrymme att sänka för att stimulera ekonomin ytterligare.

Även om jag försöker att mest titta på graferna så går det förstås inte att undvika stora delar av nyhetsflödet. Däremot gäller det att försöka hålla sig kall och inte påverkas allt för mycket av de kortsiktiga plötsliga rörelser som sker när någon större nyhet släpps utan att fokusera på det scenario man arbetar efter. Är det en, för marknaden, positiv nyhet så kommer det även synas i grafen. Hur man själv, eller stora delar av media, tolkar en nyhet är inte alltid lika med hur marknaden tolkar det.

Tillbaka till OMX efter min lilla utläggning. Trots torsdagens nedgång finns det vissa positiva signaler. Dels sattes det bara ännu en ny marginellt lägre low och det har dessutom börjat smyga sig in en divergens. Jag ser därför runt 835 som lite av en skiljelinje just nu i det korta perspektivet. Över där så kan det bli några procent på uppsidan igen, men jag är skeptisk till att index verkligen orkar lyfta sig särskilt mycket trots en stark avslutning i USA. Jag siktar istället in mig på att vi ser en ny årslägsta inom en vecka.

3 kommentarer:

  1. Hej,
    Tack för en suverän blogg!
    Tittar man på dagsgrafen ser det ut som en rätvinklig rektangel som bildats från 4/9 fram till och med idag den 12/9 med ett golv på 826 och en topp på 850, vilket borde betyda ett utbrott nedåt snart. Eller ser du någon annan formation?

    SvaraRadera
  2. Suverän var ordet!
    Tack evilstef för bloggen!
    Är mest intresserad av OMXS30 just nu, sitter med björnar i portföljen sedan 2 månader.

    SvaraRadera
  3. Toppen ska ligga på 890...typoerror...

    SvaraRadera