torsdag 4 september 2008

Säsongsmönster maj-oktober del 10


För de som inte läst tidigare inlägg i serien om säsongsmönstret så vill jag klargöra att de år jag granskar här är de tillfällen när vinterhalvåret (nov-april) har slutat minus. Dessa år har alltså inneburit kraftigt fallande kurser med 10-30 % på nedsidan under sommarhalvåret (maj-okt). Hittills i år har mönstret stämt väldigt väl och OMX har legat på rätt rejäla minusnoteringar. Nu är vi inne i september och det har vid dessa år alltid inneburit skarpt fallande kurser och antagligen blir det så även i år. En mer stabil botten bör då kunna infinna sig under oktober månad, innan dess är jag försiktig på köpsidan. Som tidigare påpekat så kan det förstås varit en botten redan i juli, men det finns få faktorer som talar för det och betydligt fler som talar emot det.

3 kommentarer:

  1. September är sista chansen att skrämma ned börsen! Funkar inte det är det bara att köpa som en galning.

    SvaraRadera
  2. Den 6 augusti skrev du om BRIC länderna. Du avslutade med att skriva att du skulle köpa in dig på en Rysslands fond om RTSI index gick ner mot 1500. Nu ligger den nära 1500, är det köpläge?

    Är inte Rysslands börsen för beroende av oljepriset för att kunna bottna redan nu? Det verkar ju som att oljepriset kan fortsätta ner.

    Sen vore det intressant att veta hur din portfölj ser ut?!

    // Daniel

    SvaraRadera
  3. Daniel: Vad jag menade då var att det kan vara läge för en större rekyl upp i Ryssland ifall cirka 1500 nås vilket nu har skett. 200-veckors medelvärde möter upp där vilket skulle kunna ge en viss rekyl nu när index fallit närmast handlöst under 3-4 månader.

    Samtidigt har Ryssland gått extremt bra under många år nu och det finns nog risk att det här bara är början på en riktigt stor korrigering som kan pågå länge. Oroligheterna som varit i Ryssland på sistone känns ju inte helt trevliga så man kanske ska undvika placeringar (eller bara ha ett litet innehav) där och avvakta läget.

    SvaraRadera