onsdag 10 september 2008

Kollaps i Ryssland

Rysslandsbörsen rasade återigen under tisdagen och har nu tappat -44% sedan toppen i maj. Jag har ingen riktigt bra idé om vad som kan tänkas ske framöver men det kan mycket väl falla betydligt mer. Jag rekommenderar att gå in på nedanstående länk för att se vad som hände med ryska börsen 1998 och en jämförelse med dagens läge. Att det blir lika illa denna gången låter jag vara osagt, men värt att ha i åtanke. Även om det redan rasat ordentligt kan det vara långt kvar till en botten.

Russia: Now vs 1998

2 kommentarer:

  1. Tjena Stefan!

    Angående fallet i Ryssland så tror jag inte det är rimligt att jämföra rakt av med fallet 1998 då det är en helt annan situation nu. 1998 var Ryssland fattigt/bankrutt och kärnan i problemen låg i Rysslands egen ekonomi. Nu är det snarast ett rikt och blomstrande Ryssland som drabbats mest psykologiskt av problemen långt borta i USA.

    Ryssland är nu i princip obelånat land, såväl stat som medborgare har inga lån på hus eller annat, därför är det ingen större risk för bolånekris i landet. Det är istället oljeprisets snabba tapp som drar ned det energityngda Moskvaindexet, men en jämviktsnivå
    bör troligen nås i oljan snart och då tror jag själv att vi får en botten även i Moskva.

    /Jesper H

    SvaraRadera
  2. Jesper: Visst har du rätt i att det är ett helt annat Ryssland idag. Tanken är inte att jämföra det ekonomiska läget utan bara att se att raset nu är väldigt likt det som skedde då. I dagsläget är det ju främst oljan som tynger samt den politiska oro som uppstått i samband med Georgien, det är rejält med utländskt kapital som flyr landet just nu.

    Det är dock en tankeställare att det kan bli mycket värre än en nedgång på 40-50% när det gäller högriskmarknader. Sedan är det ofta först i efterhand man kan se de kriser som uppstår, jag tror säkert det var många som satt kvar länge under -98 innan man insåg vidden av krisen.

    Sett på längre sikt har Ryssland hittills varit en mycket bra marknad att investera i. Även om det har skett snabba brutala nedgångar så fortsätter det varje gång uppåt med rejäl fart. Förhoppningsvis kan det bildas en botten snart. Själv är jag i och för sig inne på att oljan ska ned mot 70 dollar till våren och då blir det nog fortsatt press i Ryssland.

    SvaraRadera