tisdag 23 september 2008

Septemberuppgångar


Efter inlägget jag skrev om hur OMX brukar röra sig efter kraftiga plusdagar fick jag en fråga hur det har sett ut när uppgångarna har kommit i september, precis som i år. Många av de stora uppgångar liknande fredagens har tidigare genom åren kommit först i oktober och då markerat en botten så i år var det kanske för tidigt och egentligen lite väl pådrivet av förhoppningar kring räddningsplanen i USA. Just i september har det tidigare inte skett några extremt stora plusdagar men fem dagar över +4%, samt årets jätteuppgång:

1. 19 september -08 +8,98%
2. 30 september -92 +6,08%
3. 14 september -92 +5,89%
4. 12 september -01 +5,48%
5. 24 september -01 +5,47%
6. 26 september -02 +4,65%

Rörelsen 20 dagar efter dessa dagar har varit enligt bifogad graf. Nu är det väldigt få tillfällen så man ska nog inte lägga allt för stor vikt vid det, men det är en rätt tydlig dragning mot nedsidan. I snitt har det halkat ned mot cirka -5% efter 7 dagar för att sedan vända upp mot nollstrecket igen mot slutet av perioden. Det kan vara så att fredagens rörelse var en "tjuvstart" och att det behövs lite lägre nivåer innan det vänder.

2 kommentarer:

  1. När du säger "vänder", menar du att vi ska vända upp tillfälligt eller att vi sett den definitiva botten redan?
    Jag har svårt att se att botten är nådd själv då Head-n-Shoulder + borde ge oss en botten vid ~600 punkter.
    Sett till det fundamenta så kan det faktiskt vara så illa att USA inte har råd eller kan avhjälpa en total kollaps...

    Vi har inte ens sett problemen här hemma än, när dom väl visar sig så kommer vi få betala för det också, även om nu OMX diskonterar hela USA eländet (vilket man dock bör ifrågasätta?).

    SvaraRadera
  2. strutz: Med vänder menar jag i första hand en tradingbar botten liknande jan/mars och juli. Jag ser samtidigt att det finns möjligheter för en större botten, men det återstår isåfall att få bekräftelser på det. Trenden är fortfarande kraftigt ned och det kan mycket väl dra ut på tiden 1-2 år ytterligare i värsta fall.

    Just huvudskuldran och dess målnivå anser jag inte att man ska titta allt för noga på. Det viktiga är att den har brutit ned och det trendar ned, däremot är det inte så ofta det exakta målet nås. Kommer det signaler om en större vändning får man haka på och inte låsa sig vid att det måste ned till 600.

    SvaraRadera