torsdag 27 november 2008

Thanksgiving


Torsdagen 27 november är börserna i USA stängda då de firar Thanksgiving som infaller den fjärde torsdagen i november varje år. Jag har tidigare visat statistik hur OMX historiskt har rört sig vid andra amerikanska helgdagar, mer om det finns i följande inlägg: Labor Day, 4th of July och Memorial Day. Vid de andra helgdagarna som jag undersökt så är det dagen före som brukar uppvisa en positiv börs för svensk del, medan själva helgdagen är sämre men ändå positiv. Dagen efter helgdagen brukar däremot ofta leda till minusnoteringar för OMX, men mönstret för Thanksgiving har varit lite annorlunda. Det är faktiskt just själva Thanksgiving-dagen som uppvisar en större träffsäkerhet och en rätt hyfsad snittavkastning.

Handelsdagen före: 44% vinster, snittavkastning +0,12%

Thanksgiving: 70% vinster, snittavkastning +0,49%

Handelsdagen efter: 52% vinster, snittavkastning +0,15%
(ej med i grafen)

Syftet med denna information är främst för mig att samla ihop data kring alla amerikanska helgdagar och senare se om man kan hitta en edge kring dessa dagar. Överlag går OMX upp främst dagen före en helgdag, men även till viss del under själva helgdagen medan det faller tillbaka dagen efter i samband med att USA-börserna öppnar igen. Det är en del som brukar påstå att det är så det brukar se ut och det ligger faktiskt något bakom i det här fallet. Ibland är det annars lätt att en del gamla "sanningar" tas för givet när det gäller börsen, trots att det kanske inte alls stämmer.


Man kan alltså använda detta till att trada först på long-sidan och sedan vända till short-sidan, men man behöver då använda sig av en lämplig setup i en intradaygraf. Jag kommer vid senare tillfälle sammanställa mer information kring helgdagarna och se om man kan bygga en intressant strategi kring detta. Svårigheten ligger förstås i att det är ett så kort tidsperspektiv och det handlar om små avkastningar, men jobbar man med ett större häv och tar entry via en intradaysetup så kan det ändå bli lyckat. Kom gärna med förslag eller om ni har några tankar kring detta.

3 kommentarer:

  1. Som regel för dessa helger är att marknaden går åt motsatt håll vad den gjorde innan. Är US i beartrend inför en helgvecka så kommer den bulla, är den i bull så kommer den björna. Det är tvärtom vecka helt enkelt...eller rekylvecka om man så vill.

    Civ

    SvaraRadera
  2. Jag har länge haft den föresatsen, men fick det nu i veckan även bekräftat av en mer eller mindre känd trader på Youtube. Har inte gått tillbaka och studerat förhållandet, men vet av erfaranhet att det brukar vara så, särskilt om marknaden veckan innan en storhelg har gått starkt åt något håll.

    SvaraRadera