söndag 23 november 2008

OMXS30 vecka 48


Det föll en bra bit lägre än väntat under veckan som gick och mitt positiva scenario fick sig en törn. Index stängde i fredags på årslägsta (stängningskurser), men det ser trots allt rätt hyfsat ut för en uppgång, men jag vill då se ett par bekräftelser. I första hand behöver MACD vända upp på nytt i dagsgrafen, innan dess kan man stå vid sidan av och observera. I veckografen finns nu en möjlighet att en 123-low bildas, men den ger inte signal förrän föregående veckas högsta vid 641 överskrids. Framför allt är det själva rörelsen i sig som jag tycker är intressant då vi fick en botten i slutet av oktober, följt av en kraftig upprekyl och det vi ser nu är en återtest. Att det bara är en återtest går förstås inte att veta, men det finns gott om divergenser som tyder på att det inte är lika mycket kraft i den här nedgången.

Jag har under hela året varit inställd på lägre nivåer och varit noga med att följa trenden nedåt. Det är förstås fortfarande viktigt att ha koll på trenden och vill det sig illa kan nedgången fortgå ännu längre än så här. Det är dock en hel del som skiljer nuläget mot hur det sett ut vid tidigare tillfälliga bottnar senaste året. Framför allt är hela nedgången nu en av de största någonsin och det har varit en accelererande rörelse de senaste månaderna vilket är en rejäl urblåsning. Historiskt har det i princip aldrig fortsatt falla mycket mer i ett sådant här läge utan en kraftig rekyl på +20-50%. Dessutom finns det nu som sagt en del positiva divergenser, och även om den rekordhöga volatiliteten gör att det är riskfyllt överlag, så är det framför allt shortpositioner som är riskfyllda nu.

Några nivåer att ha koll på inför veckan är 595 och framför allt 620 på uppsidan. På nedsidan är det förstås årslägsta vid 556. Annars pekar det mest mot 500-nivån på nedsidan om det mot förmodan inte är en uppgång på gång. OMX är inte helt i fas med de amerikanska indexen så egentligen hade det varit önskvärt med en nedgång mot 500-nivån, men det finns som sagt en hel del som talar emot det. Jag är alltså fortsatt försiktigt positiv och tittar främst på uppsidan i det här läget, men det kan vara klokt att invänta bekräftelse innan man köper.

5 kommentarer:

  1. Guldpriset har stuckit uppåt de senaste dagarna. Hur ser du på trenden där? Är den att betrakta som stigande nu?

    Tack för bra analyser.

    SvaraRadera
  2. OMX ligger nu +9,5% och MACD i dagsgrafen bör vända upp idag (sitter inte vid rätt dator så jag kan kolla, men rätt säker på det). Nedrekyler närmsta dagarna ser jag som bra läge att köpa in sig, förhoppningsvis är det här starten av en lite större uppgång mot 720 i första hand och kanske uppåt 800.

    Ang. guldet är jag rätt tveksam just nu. Återkommer om det i separat inlägg när jag hinner.

    SvaraRadera
  3. Nu är 620 redan brutet, otrolig rekyl idag.
    Är det fortfarande över ca 640 som ger en mer stabil köpsignal?
    Tack för en mycket välskriven blogg!

    SvaraRadera
  4. jonas: Jag har inte hunnit kolla så noga än, men idag fick vi en ordentlig köpsignal då MACD vänt upp. För info om det se tidigare inlägg från förra veckan. Volatiliteten är helt otrolig i den här marknaden så helt säker kan man inte vara, men det ser väldigt bra ut för fortsatt uppgång nu. Lite rekyl på dagens rally vore förstås inte helt konstigt de närmsta dagarna, men det kommer då vara bra köpläge.

    SvaraRadera
  5. Tror tråkigt nog på din tidigare tes att OMXS30 inom kort kommer ner runt 400.Läget är alltför dystert och snart har vi en massarbetslöshet som heter duga.

    SvaraRadera