torsdag 13 november 2008

Mäktig reversal


Torsdagens OMX-inlägg blev synnerligen vältajmat då de första signalerna för uppgång kunde skönjas. De amerikanska börserna fixade till en ordentlig Key Reversal under rätt hög volym vilket är klart positivt och det mesta talar för att en tillfällig botten nu är satt. Torsdagens rörelse var i princip så perfekt det kan bli då USA bröt ned under de tidigare oktoberbottnarna och en ny krasch stod för dörren. Säkerligen låg det många stoploss-ordrar vid de nivåerna och istället vände det tvärt och fångade in de som shortade på utbrottet som istället fick börja täcka med köp. Samtidigt stegar då köpare in i marknaden och det drivs snabbt på uppåt och utan egentligen något som kan hindra det.

Det falska utbrottet och den key reversal som uppstod är tillräckligt intressant i sig, men det finns ytterligare faktorer som starkt talar för en botten. VIX-index som är överst i grafen har bildat en huvudskuldraformation och har alltså inte nått upp till oktobertoppen trots att index nått ny årslägsta. Ännu bättre ser det ut om man tittar på New Lows (längst ner i grafen) där det var rekordmånga aktier som satte ny 52-veckorslägsta vid första botten i oktober. Vid den andra var det en mycket lägre nivå och likadant nu vid den här botten. Sedan har vi förstås säsongsmönstret som ligger i bakgrunden och kan ge stöd för ytterligare uppgång.

Sammantaget skulle jag nog säga att är det någon gång man ska vara bullish så är det vid ett sådant här läge. Vi fick uppleva en krasch i oktober, med sällan skådad panik, och två rallyförsök har sedan slagits tillbaka men nuvarande test av bottennivåerna ser ut att kunna lyckas betydligt bättre. Nu finns det dessutom stöd av ett antal divergenser (plus en del annat jag inte skrivit om för att korta ner det hela lite). Det andra rallyförsöket som startade i slutet av oktober uppvisade dessutom betydligt mer kraft än det första försöket i början av oktober, vilket talar för att det värsta på nedsidan nu är över för ett tag framöver (ett antal veckor).

Samtidigt gäller det att vara medveten om att det här troligtvis "bara" är ett bearmarket-rally så det gäller att vara vaksam på när kraften ebbar ut. Jag tar ett steg i taget och i första hand bör vi kunna se S&P 500 dra upp mot 1000-nivån vilket är cirka +10% räknat från torsdagens stängning. Där möter taket i konsolideringen upp så där får man hålla koll på eventuell motreaktion. Bryter det upp över där blir nästa mål upp mot 1150, men ingen idé att ta ut något i förskott. Det är fortfarande extremt hög volatilitet och en marknad i princip ingen har upplevt tidigare.

14 kommentarer:

  1. Hej. Håller med att blir man inte bullish av en sådan här händelse ska man nog hålla sig till räntepapper. Skämt åsido - jämför de sita veckorna med utvecklingen på SnP500 under sept-oct 1974. Är inte mönstret inte skrämmande likt?

    SvaraRadera
  2. Gårdagens analys var djäkligt strong. Bland det bästa jag sett. Och det sa jag till mig själv redan innan USA-börserna rusade.

    SvaraRadera
  3. Håller med erik jarhult! Har varit lite skeptisk till teknisk analys som metod innan, men du har sålt in konceptet 100% hos mig!

    SvaraRadera
  4. ginotonix: Njae så särskilt likt tycker jag inte det är, mer än att det blev en botten i oktober då (i början). Däremot i ett större perspektiv är utvecklingen 2000 fram till idag väldigt likt den som var under 70-talet. En stor bred konsolidering efter en kraftig bullrun.

    sakke: Kul om fler blir intresserade :) Precis som med all typ av analys så är det upp till varje person att tolka verktygen, TA i sig säger aldrig någonting. Sedan måste man vara medveten om att det förstås blir fel då och då. Det viktiga för mig är att TA ger utmärkta möjligheter att ta fram scenarion och agera på det som har högst sannolikhet och att ha nivåer att agera på om det går snett.

    SvaraRadera
  5. Jag har följt din blogg en tid och noterat att du även har stor förmåga på att bygga texter, men dennagång - en sådan fullträff

    Man riktigt ser dig betrakta mönstret som bildas framför dig, det mönster som under några dagar kunnat bli möjlighet.

    Lyckan av att kunna vara med om "the perfect graph", förmedlas vidare av dig i en fantasktiskt välskriven och sammanhängande text.

    Varför inte skriva börsböcker, den litterära nivån skulle lyftas till helt nya höjder inom genren?

    Avseende utgången, om det blir en reversal denna gång, vet inte jag, men har liknande uppfattning som dig via signalerna.

    Mitt syfte med detta inlägg är dock endast att berömma utformandet av din artikel, bara det, men en sådan artikel!

    SvaraRadera
  6. Tack för vänliga ord milla :)

    Kan passa på att skriva lite kort om OMX. Det har bildats en mindre omvänd huvudskuldra de senaste 3 dagarna och den triggas när 655 tas ut och siktet är då inställt på att cirka 700 nås. Kortsiktigt skulle det inte se bra ut om det faller under 640 idag fredag, då ökar risken för att 620 brister och att vi då ser ny årslägsta.

    Men det ser just nu väldigt bra ut och just nu bjuds det på ett bra läge att köpa in sig för den som vill. Kom ihåg bara att vi fortfarande är i en bearmarket så enbart tänkt som kortare tradingköp, förhoppningsvis en swing på några veckor :)

    SvaraRadera
  7. Som vanligt känns din analys seriös och träffsäker! Tack!

    SvaraRadera
  8. Kan inte annat än hålla med dig i din analys.

    Köpte (omx termin) också igår och sålde idag på fm vid 650. Sannolikheten för sp500 stängning högre efter en så stor uppgång igår kväll är för liten.

    Den positionen var riktigt kortsiktig. Går dock sannolikt in innan stängning för att trada 123/Rh/TTE.

    Har själv funderat lite kring macd och relativ styrka mot kursen, fast då på intradags-grafer. Har med den på en lista av "intressanta saker att köra analys på". Tanken var att göra en indikator (från 0-100) som visar på styrkan i macd rörelsen relativt rörelsen i kursen. Möjligtvis finns det någon indikator som gör just det men kan inte kommma på någon just nu.

    Det intressanta med din macd- iaktagelse är att det går att ta position i botten/strax efter botten.

    Om man handlar på dagsdiagram så kan man använda TTE (traders trick entry) och 1-2-3 highs/lows samt Rh (ross hook). Förenklat: "köp när kursen går över föregående dags högsta kurs".
    I ditt fall hade det blivit
    080212, 080730 och idag 081114.
    Observera att det inte hade varit lyckat att gå in utan TTE på dom första två.

    En av dom få negativa scenarion jag kan se för sp500 är en nedåtgående triangel som har bildats. Den är som bekant en fortsättningsformation (ner).

    För sp500 är det viktigt att få etablering över 1007 (förra toppen).

    I övrigt känns det som vi skall upp...

    SvaraRadera
  9. Trist avslutning på OMX, är det fortfarande upp som gäller nästa vecka?

    ari_man

    SvaraRadera
  10. tjena steff!

    måste även påpeka den fina positiva turtle soupen som vi fick på s&p 500! även den ger indikationer om ett uppställ av modell större!

    tack för en fin sida!

    mvh J.von Anka

    SvaraRadera
  11. Hej, mycket bra skrivet.

    Vet inte om du tagit upp det men även MACD har skapat en enorm divergens sen senaste botten.

    Nu är det långbyxor och långärmat samt långfil som gäller.

    SvaraRadera
  12. Riktigt bra blogg! Värdefull information! Ska jag tipsa mina vänner om!

    Andra tips är whitestone.se (både forum och analyser) och tekniskanalys24.se (kan ses som en TA-skola)

    Vad tror du om OMX S30 i veckan?

    SvaraRadera
  13. Angående andra trevliga siter finns borstjanaren.se.

    SvaraRadera
  14. profitrazor: Tack för intressanta tankar. Låter som en bra idé att testa att bygga en indikator som mäter styrkan i MACD, man kan då se hastighets/styrke-divergenser i index.

    Kul för övrigt med många kommentarer, alltid intressant att få igång lite dialog och tankar från fler personer.

    SvaraRadera