fredag 7 november 2008

Historisk börskrasch - del 3

De smått otroliga rörelserna på börsen fortsätter även nu i november. Den återhämtning som startade mot slutet av oktober är en av de kraftigaste och snabbaste rörelser som går att hitta bakåt i tiden. Det var ett antal rejäla bearmarket-rekyler under 2001-2002, men det vi sett nu är faktiskt snäppet värre, precis som nedgången också varit det.

De senaste två dagarna har ett nytt rekord dessutom slagits, vilket är att S&P som tappat mer än -10% på 2 dagar i följd. Även om den värsta kraschen kanske var i oktober så tappade det aldrig så mycket på 2 dagar i följd då, vilket visar vikten av att fortsatt vara lite försiktig. Tittar man historiskt på tidigare tillfällen då S&P tappat mer än -10% på 2 dagar i följd, vilka år dyker då upp? Jo, de 5 värstingarna skedde 1929, följt av ett antal under 30-talet, 2 under 40-talet och 2 mitt under kraschen 1987.

Ett annat rekord är relaterat till presidentvalet i USA. Till att börja med hade de amerikanska börserna sin bästa utveckling någonsin på en valdag. Dagen efter valet var däremot den sämsta någonsin efter ett presidentval och endast 4 gånger har Dow Jones tappat mer än -1% vid sådana dagar. Ännu mer intressant blir det när man granskar de 3 tidigare tillfällena. Procenttalet anger alltså hur Dow Jones presterade dagen efter respektive presidentval och siffran inom parantes anger hur Dow utvecklades resten av året.

1932 F. Roosevelt -4,51% (-2,82%)
1940 F. Roosevelt -2,39% (-0,64%)
1948 Truman -3,85% (-2,83%)

Vad har dessa 3 tillfällen då gemensamt? Jo, det var demokrater som vann men inte bara det. Demokraterna tog då hem en majoritet i kongressen (Senate och House).

Källa till ovanstående information är Bespoke Investment.

Läs gärna också tidigare inlägg:
Historisk börskrasch
Historisk börskrasch - del 2

3 kommentarer:

  1. intressant, hopp snart förtvivlan

    SvaraRadera
  2. Gillar verkligen din blogg! Läser den dagligen och hoppas att du vill fortsätta skriva!

    SvaraRadera
  3. Instämmer....många intressanta analyser m.m här!

    SvaraRadera