Jag har tidigare nämnt att utvecklingen de senaste åren påminner rätt mycket om hur det såg ut under 70-talet och tänkte resonera lite kring det. Mer specifikt så är det perioden 1966-74 jag har riktat in mig på och som är jämförbar med perioden 2000-2008. Grafen visar utvecklingen för bägge dessa perioder och självklart finns det skillnader men också många likheter.
Huvudpoängen är att bägge perioderna kan ses som stora konsolideringar under många år efter att börsen tidigare gått väldigt starkt under flera decennium. Vid bägge tillfällena inleddes en kraftig nedgång som bottnade ut efter drygt -35% för att därefter sätta ny alltime-high. Därefter startade nästa fas vilket resulterade i en brutal nedgång. Från toppen 1973 till botten 1974 föll börsen -45% och avslutade då en 8-årig bear market. Under det senaste året är utvecklingen för Dow Jones -47% fram till 20 november och det har nu gått 8 år sedan 2000-toppen.
När börsen bottnade 1974 så hade index precis brutit ned under sin botten från 1970 och vi har nu ett motsvarande läge där index befinner sig nära botten från 2002. Dow Jones har visserligen inte brutit den botten än, men det har däremot skett i S&P 500. Kanske får vi se det även i Dow Jones framöver, men i vilket fall så är det en intressant nivå oavsett om det vänder strax under eller ovanför. Det var nog inte så många av oss som var med under 70-talet, men det är inte så svårt att tänka sig att väldigt många var negativa till aktier i ett läge där börsen noterade 10-årslägsta. Det är nog troligt att många då såg en stor toppformation och befarade att nedgången var långt ifrån över och det var precis då det istället tvärvände.
Så innebär det här att jag nu tror att börsen har satt en stor botten? Njae, det är lite för tidigt att uttala sig om det med någon större säkerhet, men jag ser det här som ett fullt möjligt scenario. Vad man samtidigt ska komma ihåg är att det dröjde till 1984 innan börsen satte ny alltime-high, alltså 10 år! Den definitiva botten sattes dock 1974, men det rörde sig under många år i ett intervall på runt 25% upp och ner. Det är förstås inte bara likheten i rörelserna som gör att det här är ett möjligt scenario utan det finns även stöd för det när man granskar olika indikatorer som har uppnått extremnivåer nu. Ett exempel visade jag häromdagen i inlägget "Historisk börskrasch ger köpläge?" där avståndet mellan index och 200-dagars glidande medelvärde är rekordstort, vilket ofta har markerat en botten.
Det här är som sagt ett möjligt scenario och det är just nu lite tidigt att agera på det i större skala. Troligtvis kommer det klarna mer de närmsta veckorna/månaderna och indikera om sannolikheten för scenariot ökar eller minskar. Det andra scenariot är förstås att nedgången inte är klar på långa vägar och det finns helt klart stöd även för det vilket jag kommer visa i ett kommande inlägg.
Värt att begrunda?
SvaraRaderahttp://www.affarsvarlden.se/hem/hausse_baisse/article465843.ece
Hittade även denna.
SvaraRaderahttp://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article458257.ece
"avståndet mellan index och 200-dagars glidande medelvärde är rekordstort, vilket ofta har markerat en botten."
SvaraRaderaDetta i sig betyder inte något egentligen.. Vad är dte som säger att avståndet kommer växa ytterliggare..
"att INTE avståndet" såklart ;)
SvaraRaderaRob: Har du läst inlägget jag länkade till angående avståndet till MA200? Klistrar in lite av det jag skrev i det inlägget. Avståndet kan förstås växa ytterligare, men det var i slutet av november på en extremnivå. Som sagt har det vid tidigare tillfällen lett till kraftiga motreaktioner och min utgångspunkt blir att detsamma sker även den här gången.
SvaraRadera"Ännu mer ovanligt är det att index faller mer än 30% under MA200 vilket har skett 4 gånger inkluderat i år. Jag har märkt ut de tillfällen där index befunnit sig mellan 20-30% under MA200 och i samtliga fall har det lett till en rätt kraftig korrigering uppåt."