söndag 30 november 2008

OMXS30 vecka 49


OMX vände uppåt rejält under föregående vecka och det ser mycket positivt ut för en fortsatt uppgång. Volymen var något högre än vid den senaste nedgångsfasen och veckostapeln är bullish då hela stapeln innan togs igen. I dagsgrafen vände MACD upp under måndagen och därmed är divergensen i spel, för mer information om vad jag menar kika här.

Jag har ingen direkt nivå jag bevakar i dagsläget utan siktar på minst 700, och det gäller så länge inget drastiskt ändrar sig. Vi får se lite hur det artar sig under veckan, men helt klart finns det en god sannolikhet att vi kommer få se index uppåt 800-nivån i början av 2009. En av de få negativa saker jag kan se just nu är att det bildades en hanging man i fredags, vilket ofta markerar en tillfällig topp, men det återstår att se om den bekräftas under måndagen.

Det har varit flera plusdagar nu och framför allt i USA som gått upp 5 dagar på raken, vilket säkert leder till en minusdag inom kort. I övrigt bör det inte bli någon större rörelser på nedsidan nu utan dippar på 1-2 dagar kommer fångas upp och trycka upp index till högre nivåer. OMX har gått nära +15% senaste veckan och många kommer förvänta sig en rejäl rekyl ned, speciellt om det fortsätter upp ytterligare en bit. Det är just det som kan ge bränsle att det fortsätter upp i snabb takt, då en större rekyl uteblir kommer fler och fler trycka på köpknappen för att inte riskera att missa uppgången.

Som jag sagt nu den senaste tiden så ligger den stora risken i att gå kort (shorta) nu, man ska nog ha lite tålamod innan det är dags för det igen. Det är då betydligt bättre att stå vid sidan av och invänta nästa gång det är överköpt och ser ut att rulla över på nedsidan igen, alternativt att nu köpa in sig med en del av sitt kapital.

4 kommentarer:

  1. Vad tror du om utvecklingen på de amerikanska börserna? Tror du på en tillfällig nedrekyl på ett par dagar eller kan det braka lös totalt söderut nu igen? Man känner sig lite orolig just nu.

    SvaraRadera
  2. Ungefär det jag skrev i inlägget, att det har varit många plusdagar i rad nu så 1-2 minusdagar är inget konstigt. Nu faller det en hel del idag, men samtidigt måste man sätta det i relation till tidigare rörelser. Vollan är ju som bekant väldigt hög just nu och då blir det lätt flera procent under en dag. Än så länge betraktar jag detta som en nedrekyl, men självklart kan det bli så att det rullat över för att sätta ny botten nu..men så svag marknad är extremt ovanlig.

    SvaraRadera
  3. Har du någon stopp för detta Bull case? Kanske kan vara läge att gå in lite lätt i morgon om terminen dessutom är lite sur, kanske kan komma in en bit under 600 igen.

    SvaraRadera
  4. Nej, det är svårt när det är så här snabba rörelser. Visserligen var det lite väl kraftig nedgång idag för att se helt bra ut, men än så länge ändrar det inte på min bedömning att det kommer mer uppsida framöver.

    Tradingmässigt måste man förstås däremot sätta stop vid lämplig nivå, men det hänger på var man går in, riskprofil etc.

    SvaraRadera