torsdag 3 juli 2008

4th of July


På fredag 4:e juli är börserna i USA stängda då de firar sin nationaldag. I maj visade jag lite statistik hur OMX brukar röra sig kring Memorial Day och tänkte nu titta även på 4th of July. I grafen ses avkastningen i OMXS30-index per år, dels dagen före USA stänger och dels själva 4th of July då de håller stängt. Vissa år infaller det på en helg och då är dagen självklart inte medräknad.

Handelsdagen före: 63% vinster, snittavkastning +0,45%
4th of July: 67% vinster, snittavkastning +0,23%
Handelsdagen efter: 42% vinster, snittavkastning -0,03%
(ej med i grafen)

Det är en bra snittavkastning handelsdagen före vilket man säkert kan utnyttja, men då bör trenden vara uppåtriktad. Det är ett liknande mönster som dagarna kring Memorial Day uppvisade. Börsen drar upp redan dagen innan USA stänger och faller sedan tillbaka samma dag de öppnar igen. Nu bör man tänka på att ingen hänsyn är tagen till trendriktningen, så i år är det tveksamt om det blir någon direkt uppgång. Mer intressant är det att handelsdagen efter en amerikansk helgdag ofta verkar leda till en press nedåt, oavsett trendriktning. Det kan man utnyttja som det är och ännu hellre genom att ta en kort position ifall börsen öppnar upp den dagen.

Jag kommer fortsätta studera hur börsen rör sig kring de amerikanska helgdagarna och förhoppningsvis går det att vidareutveckla till användbara setups vid senare tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar