torsdag 20 november 2008

Historiska börsnedgångar USA


Det är en bra idé att ha koll på var börsen befinner sig i ett större perspektiv och min åsikt är att tidigare historiska händelser till viss del kan ge vägledning och att man lättare kan förstå sig på börsens rörelser. Med tillstånd från Doug Short på dshort.com visas här en graf som jämför 4 av de värsta börsnedgångarna för S&P 500 de senaste 100 åren. Kraschen 1929 och den segdragna "bear market" som följde under 30-talets depression är förstås ett kapitel för sig och vi får hoppas att vi slipper uppleva något liknande.

De två andra nedgångarna som jämförs med den nuvarande är 1973-74 och 2000-02 och de är alla tre rätt lika varandra. Det som skiljer åt är att den här nedgången accelererade under hösten och har lyckats halvera börsen på betydligt kortare tid än de två tidigare tillfällena. Vad som är intressant är att det både -74 och -02 bottnade strax innan -50% räknat från toppen och det är alltså där vi befinner oss nu. Jag vill med detta inte säga att hela nedgången måste vara över nu, men det är alltså ovanligt att det faller mycket mer än så här. Det är rätt svårt att se att den här kraschen ska bli mycket värre än -29, så även om det tappar ytterligare några procent bör åtminstone en ej försumbar upprekyl vara på gång.

Granskar man de amerikanska indexen är de nu i princip nere vid sina bottnar från 2002. Ett riktigt ruggigt scenario är förstås att de bryts och triggar enorma dubbeltoppar och då kommer vi i efterhand konstatera att det här är detta årtusendets "Great Depression". Sett till USA-index så finns fortfarande en hel del som talar för att en botten är på gång, även om det förstås inte var bra att oktoberbotten bröts. Det har nu som sagt tappat ungefär lika mycket som några av de värsta historiska nedgångarna. Den senaste nedgången, som sker just nu, visar heller inte samma kraft som nedgången i oktober. Indexen har nu noterat ny årslägsta, men en mängd indikatorer uppvisar tydliga divergenser. Det är än så länge bara potentiella divergenser så det krävs att index börjar vända upp snart för att bekräfta de.

Även om man fortfarande förstås bör vara försiktig med stora köp så bör man också vara försiktig med short-positioner i ett sådant här läge, enligt mig. Den "lätta" delen av nedgången har redan varit i år och "risken" för ett större uppställ har ökat rejält de senaste veckorna. I nuläget är det snarare försiktiga köp än säljpositioner som gäller enligt min bedömning.

För de som missat skrev jag i oktober inlägget "Dow Jones 1900-2008" med en del tankar kring ett större perspektiv och i vilken fas börsen befinner sig nu, vilket anknyter en del till ovanstående.

4 kommentarer:

  1. Du är en pärla som hittar denna typen av superintressanta jämförelser som vi alla kan ta del av härigenom.

    Översåld olja, dollar på fall, historiskt starka månader framför oss gör att även jag tror på en börsuppgång som sträcker sig fram till sommaren i bästa fall. Sedan är jag rädd att vi ska ner igen. Kanske ett mellanting mellan oljekrisen och techkrisen är att vänta i längd innan det def är över. Undrar jag om vi ändå inte ska ner djupare än -50% då. Mellanting även där? -70%? Spännande börstider vi lever i!

    SvaraRadera
  2. Hur stor tror du en eventuell upprekyl kan bli på OMX? Om den som du säger påbörjas närmsta dagarna.

    Känns annars nattsvart nu efter stängningen i U.S som är lägre än 2002 års nivåer.

    SvaraRadera
  3. Tack för en intressant blogg!

    har du någon synpunkt på dollarn?

    /G

    SvaraRadera
  4. "Hur stor tror du en eventuell upprekyl kan bli på OMX?"

    Tanken är en rörelse på +20-40%, men snart innebär det att vi bara tar oss tillbaka till nivåer OMX var på några veckor tidigare :) Vi får se vad Asien hittar på under natten och hur det ser ut imorrn, men USA-stängningen såg ju riktigt ruggig ut minst sagt. Det är dock optionslösen där imorgon så kan bli en del skumma rörelser och speciellt i den här volatiliteten.

    Tar det sig inte snabbt över 02-lows igen i USA så öppnar det upp för "worst case"-scenario att det är en dubbeltopp och då finns det risk för 400-nivån för S&P 500 (752 nu) vilket innebär -75% från toppen... "Normalt" sett borde vi se åtminstone ett försök att försvara 02-lows, men den här börskraschen är rätt långt ifrån normal så man åker lätt på en smäll när man sticker ut hakan :)

    G: Nej har inte haft tid att kolla på dollarn så noga men det är rejäl kraft upp så den kommer nog fortsätta att bli dyrare ett tag till.

    SvaraRadera