tisdag 11 november 2008

OMXS30 11 november


Senaste månadens utveckling är en bred konsolidering och kan egentligen ses som antingen en bottenformation eller en fortsättningsformation. Under måndagen blev det en "shooting star" vilket är en reversal och ofta markerar en topp (jämför tidigare toppar i oktober). Nu skedde det samtidigt som en 123-high bildades i övre delen av konsolideringen samtidigt som MACD letat sig tillbaka upp över nollstrecket och nu kan ses som "överköpt".

Sammantaget är det alltså flera saker som gemensamt talar för en topp nu och troligtvis faller det ned mot strax under 620. Det blir en avgörande nivå att bevaka då det finns potential för en omvänd huvudskuldra, men brister det väntar istället test av oktoberbotten.

8 kommentarer:

  1. Om index testar nivån kring 620, vad skulle krävas för att få en omvänd huvudskuldra? Vad är möjliga triggers?

    SvaraRadera
  2. Att det vänder vid den nivån :)

    Själva formationen triggas först när/om cirka 715 tas ut, men jag föredrar att ta position när högerskuldran håller på att bildas. Vad jag helst då vill se är att det stannar upp och konsoliderar runt 620 och sedan bryter upp, alternativt någon typ av reversal antingen i dagsgrafen eller i t.ex. 60-minutersgraf. Runt 620 blir alltså en bevakningsnivå men man bör nog inte köpa bara för att det går ned dit (om det gör det) utan mer vara beredd ifall det börjar vända upp därifrån.

    SvaraRadera
  3. Ja min fråga blev lite luddig märkte jag. Tänkte mer på triggers av denna typen http://www.va.se/asikter/bloggar/makrobloggen/2008/11/11/2009-ar-ett-forlorat-ar/ fast inom tidsramen för omvänd huvudskuldra. Alltså om du såg några viktiga händelser för ekonomin i det korta perspektivet som triggar formationen.

    SvaraRadera
  4. Som jag ser det så behövs det ingen speciell trigger i ekonomin för att börsen ska gå upp lite. Om det nu blir en bottenformation och OMX drar sig uppåt 800 så är det fortfarande bara en rekyl i en fallande trend och skulle bara se sunt ut. Det faller sällan rakt ner utan rekyler utan blir motreaktioner och speciellt kraftiga rörelser blir det nu när volatiliteten är på rekordhöga nivåer.

    Bortser man lite från det tekniska läget så tror jag inte det behövs någon speciell nyhet för att det ska gå upp. Men en sak som är positivt är förstås att kreditmarknaderna har förbättrats en del sedan oktober så man kan vända lite på det. Vad finns det för triggers som kan leda till nya börsfall? Här kan man räkna in biljättarna, nya finansbolag som kollapsar etc. men samtidigt är kanske en del av det redan inprisat för stunden.

    Egentligen handlar det nästan alltid om sentiment, alltså vilket "humör" marknaden är på. Vissa dagar ser man t.ex. att börsen går upp trots väldigt dåliga nyheter/statistik, senast i fredags. Vissa dagar kan det vara tvärtom, bra nyheter lyckas inte höja börsen. Ekonomiska triggers är därmed inte av någon avgörande betydelse för mig, men visst kan vissa stora nyheter påverka börsrörelserna. Ofta är det dock kortsiktigt och skulle de trigga en större rörelse så ges det signaler om det i graferna och de verktyg man använder.

    SvaraRadera
  5. Jag tyckte den senaste utvecklingen liknade en 123-trendbrytning från den accelerade neråttrenden som tog form i början av oktober.

    SvaraRadera
  6. Du pratar ofta om formationen 123-high och jag skulle gärna vilja läsa in mig lite mer på det här området. Har du någon bra bok/länk att rekommendera?

    /Niklas

    SvaraRadera
  7. Niklas: I förra inlägget gav Teknisk Analys förljande länk i kommentaren;

    http://www.trade2win.com/traderpedia/1-2-3_formation

    SvaraRadera
  8. Niklas: Det finns ett antal pdf:er om det på följande länk, kolla då speciellt "Law of charts" och "Traders trick entry"

    http://www.trading-naked.com/joe_ross_.htm

    För övrigt har OMX nu varit nere i 623,70 som lägst så blivit ungefär som tänkt. Lite osäker på om det räcker, hade helst sett att ett litet gap runt 615 hade täppts först men vi får se. Kommer nytt inlägg och update snart.

    SvaraRadera