fredag 7 november 2008

Säsongsmönster november-april del 2

Som jag visat så har det historiskt varit en bra period på börsen mellan november-april. Perioden har slutat plus under 79% av åren (19 av 24) med en snittvinst på hela +13,4%. Den stora frågan blir då hur utfallet blir i år? Till att börja med tittar jag på samtliga år (ackumulerat dag för dag) och då ser man att det vid rätt många tillfällen dippat ned en del under perioden och då främst i början (november-december). Däremot har det som sagt sällan avslutat perioden med minus och det är egentligen bara 2 år som varit riktigt dåliga, nämligen 2000 och 2007 (blå och svart linje längst ned i grafen).



Som alltid så är det också avgörande att ha koll på den övergripande trenden på börsen och den är fortfarande kraftigt nedåt. Samtliga år där november-april slutat minus så har fortsättningen under maj-oktober varit kraftigt negativ, vilket jag visade redan i våras. Fortsätter man ytterligare framåt dessa år och ser hur nästa november-april har presterat så är det däremot en splittrad bild som inte ger någon riktigt bra vägledning.



1990 och 1992 var det en skarpt uppåtriktad rörelse under november-april, men 2001 och 2002 var det en rätt medioker utveckling. Däremot var det inte tal om någon ytterligare stor rörelse på nedsidan och det beror förstås på att det väldigt sällan faller rakt ned utan det sker ett antal större rekyler i en bearmarket. Efter botten i slutet av oktober i år har det visserligen gått upp rejält men under lite väl kort tid.

I våras var det som sagt mer entydigt att det skulle vidare ned, men min tolkning är ändå att det bör finnas en del uppsida oavsett om det blir en kraftigare uppgång eller mer en sidledes rörelse i ett brett intervall. Jag räknar med att OMX kan röra sig upp mot 800-nivån de närmsta månaderna med stöd av detta, men tajmingmässigt får man ta till andra verktyg för att komma in bra i marknaden. Någon större botten är det heller inte tal om i dagsläget utan det ska betraktas som en upprekyl. Hela den här nedgången kommer antagligen inte vara klar förrän botten från 2002 strax ovanför 400-nivån har testats.

2 kommentarer:

  1. Frågan är förstås hur mycket dåliga nyheter som redan är diskonterade i dagens kurser. För egen del känns det helt fel att köpa nu även om det förstås är möjligt med en fortsatt uppgång. Som glad amatör försöker man hitta info lite här och var och efter detta ta ett beslut, och onekligen känns det som om många är Bull nu på kort sikt. Det finns dock fortfarande en "indikator" som jag gärna vill ha på plats och det handlar om hur Sydbank agerar i Xact Bull/Bear. De har legat väldigt rätt under en lång period och jag har bara sett att de har tagit stoppen en gång i Bear. Nu den här veckan har de säkert köpt på sig 10 miljoner Bear igen och det är väl det enda som jag tycker talar emot en uppgång :-)

    SvaraRadera
  2. Det skrivs/pratas en del om kronans förändring jämfört med andra valutor, det skulle vara intressant med en analys!

    SvaraRadera