tisdag 18 november 2008

Förstärkt uppgångsscenario


OMX bröt idag tisdag ner under 620 vilket har agerat som en viktig nivå ett tag. I sig var det inte särskilt bra, men som jag skrivit är det helt ok med en tillfällig dipp ned mot 600-610 och det har vi fått idag. Faktum är att det än så länge inte har ändrat något i mitt scenario utan signalerna för uppgång har snarare stärkts ytterligare, trots dagens nedgång. Bifogad graf visar OMX i ett 60-minutersperspektiv och det har nu bildats en divergens i MACD vilket indikerar att det inte är något riktigt tryck i nedgången och att en rörelse uppåt är på gång.

Viktigt är nu att det snabbt tar sig tillbaka upp över dryga 620 och nästa steg blir då 660 och därefter 720. Faller dagslägsta vid 609 blir det till att omvärdera situationen, men det ser som sagt väldigt bra ut för en ny uppgångsvåg, men den bör då starta närmsta dagarna.

11 kommentarer:

  1. Är man mer negativt inställd och hellre vill agera på nedsidan så innebar dagens nedgång att en liten huvudskuldra triggades med nacklinje vid 623. Det kan alltså ses som en avstämning just nu där man har bra shortläge med tight stop och prisobjektiv är strax under 590.

    SvaraRadera
  2. Stänger OMX 625 eller högre idag så blir det en fin hammer i dagsgrafen och det innebär väldigt ofta att en vändning är på gång. Kan alltså bli ett bra läge för köp inför stängningen.

    SvaraRadera
  3. uppgång scenario ser bra ut, men fan va seg det går....känns som det behövde dagens dip....nu är allt på plats. come on, make my christmas :-)

    kman

    SvaraRadera
  4. Hade du inte varit så klok tidigare hade jag nog sålt vid dagslägsta. Nu stängde jag av och gick ut i friska luften istället. Ska bli spännande att se vart det tar vägen. Får väl skicka dig lite bubbelvatten om du får rätt.
    Erik

    SvaraRadera
  5. Du har inte möjligtvis en motsvarande bild för USA, känns som att det ändå är där det avgörs?

    SvaraRadera
  6. Dina argument för en uppgång är onekligen väldigt bra. Frågan är bara hur mycket vi påverkas av en nedgång i USA. I vanliga fall följs USA-börserna slaviskt.

    SvaraRadera
  7. Hoppas det blir upp från 620 nu som sagt!

    SvaraRadera
  8. "Du har inte möjligtvis en motsvarande bild för USA, känns som att det ändå är där det avgörs?"

    Kan lägga in någon graf för USA inför morgondagen. USA hänger betydligt mer på en skör tråd än vad OMX gör, men vi får se vad som händer.

    --------------------------------

    "Frågan är bara hur mycket vi påverkas av en nedgång i USA. I vanliga fall följs USA-börserna slaviskt."

    Det är klart att bryter USA ner ordentligt under sina stöd så kommer OMX haka på, men det gäller att inte stirra allt för mycket på USA heller. Periodvis rör sig OMX rätt annorlunda än USA faktiskt, vilket vi har sett senaste tiden.

    SvaraRadera
  9. Tack för en givande och intressant blogg.

    På sista tiden tycker jag dock att du har varit lite väl positiv? Är det så att du ligger lång och därmed är omedvetet påverkad av detta?

    Mvh/
    Fredrik

    SvaraRadera
  10. Fredrik: Den risken finns alltid, men jag försöker alltid att bedöma situationen så objektivt som det går och det blir säkert till viss del i varierande grad. Om jag är lite väl positiv återstår att se. I förra veckan siktade jag på att OMX skulle ned mot 620 (stod då kring 700) och där skulle det då bli ett bra läge för köp. Det har nu halkat ner under 620 igen men i rådande volatilitet är det ändå rätt marginellt. Men helt klart ser det inte bra ut just nu då marknaden inte orkar lyfta trots att den "borde" orka det då det finns många positiva signaler. Som jag skrev i dagens inlägg kan det bli helt fel och att det bryter ner ordentligt istället, men jag kan inte ignorera de faktorer som talar för uppgång. De försvagas däremot nu i och med att index harvar runt och dagens nedgång ser inte alls bra ut, men vi får se vad som händer under eftermiddagen.

    Sedan får man inte glömma att det bara är på kort sikt jag är positiv (vilket börjar vackla). Under nästa år finns en stor risk att 400-nivån spricker, så tradar man inte på kort sikt ska man förstås inte köpa nu. Det kan för övrigt vara en rätt bra idé att vara likvid även på kort sikt, marknaden är väldigt nyckfull just nu så man måste avgöra om man vill ta risken.

    SvaraRadera