måndag 11 augusti 2008

Korrigering i oljan


Dags för en genomgång av oljepriset som nu har fallit med drygt -20% på kort tid. I början av maj skrev jag inlägget "Oljan toppar" där jag argumenterade för att det tidsmässigt var dags för en större rekyl. Jag missbedömde dock kraften i den skarpt lutande upptrenden som varit obruten sedan början av 2007. Det tog ytterligare cirka 2 månader och drygt +20% ytterligare på uppsidan innan toppen sattes. Sett nu i efterhand så var det en perfekt sista urblåsning på uppsidan då det stora kanaltaket nåddes. Den stora frågan blir nu hur djup den här rekylen blir. De senaste 6 åren har det skett ett antal större korrigeringar och att det kommer en nu är inget konstigt. Inte heller betyder det att oljan har brutit sin långsiktiga trend, den är fortfarande klart uppåtriktad.

Granskar man de större korrigeringar som har skett med jämna intervall så har ett flertal varit mellan cirka 25-35%. Det skulle innebära att oljan tappar ned mot 95-105 dollar. I grafen har jag ritat in pris- och tidsprojiceringar baserat på dessa tidigare korrigeringar. Oljerekylen är med andra ord inte klar på nedsidan förrän åtminstone 105 dollar nås. Vägen dit behöver förstås inte vara lika spikrak som den har varit hittills och en viss rekyl upp är nog att vänta snart.

Ett andra scenario är en större korrigering liknande den som skedde 2000-2001. Vad som talar för ett sådant scenario är att priset har nått upp till sitt stora kanaltak och att uppgången sedan 2007 har varit betydligt kraftigare än de som har föregått de mindre rekylerna. En ytterligare faktor är att vi nu, liksom då, befinner oss i ett läge där världsekonomin bromsar in vilket leder till minskad efterfrågan av olja. Sammantaget så liknar det läget 2000-2001 väldigt mycket och då kan det bli tal om en nedgång på runt -50% till strax under 70 dollar. En pris- och tidsprojicering baserat på ett liknande utfall som 2000-2001 skulle faktiskt innebära en riktigt snygg avstämning av kanalbotten mot slutet av 2009.

Jag vill till sist poängtera att ovanstående ska ses som en grov skiss. Genom att granska ett större perspektiv ser man de längre trenderna istället för att fokusera så mycket på utvecklingen varje dag. Jag ser det som troligt att oljepriset kommer fortsätta falla framöver och minst nå 105 dollar och kanske en bra bit lägre än så. Fortsätter toppcykeln att fungera även framöver så förväntas nästa större topp i oljan först under 2010.

3 kommentarer:

  1. Intressant, men där finns ett grundläggande fel som kan stjälpa alltihop: "ett läge där världsekonomin bromsar in vilket leder till minskad efterfrågan av olja"
    Det har bara hänt en gång tidigare i modern tid, och med hänsyn till alla nya länder som formligen exploderar i utveckling och behov kommer det inte att inträffa igen. Kom dessutom ihåg att några produktionshöjningar lär knappast ske.

    SvaraRadera
  2. Bara för att det inte skett en minskad efterfrågan tidigare betyder det ju iofs inte att det är fel. Men du kan säkert ha rätt i det. En sak är dock själva efterfrågan i sig och oron för en minskad efterfrågan eller minskat/ökat utbud. Det är främst den oron samt stora omplaceringar som har drivit priset de senaste månaderna och det kan också driva priset ned till 95 eller 70 dollar. Kan det falla från 147 till 115 dollar på en månad så kan utan problem falla mer, oavsett om det är en överreaktion eller inte (sett i efterhand). Sedan är det en annan sak att priset på flera års sikt antagligen bör gå upp med tanke på att utbudet knappast lär öka samtidigt som efterfrågan ökar.

    SvaraRadera