måndag 18 augusti 2008

OMXS30 18 augusti


I förra veckan visade jag hur MACD-indikatorn vände ned ovanför nollstrecket vilket är ett sätt att få signal om att en topp är satt. I dagens graf har jag märkt ut de tillfällen det har skett det senaste året. Den första, oktober 2007, är kanske lite tveksam då en fallande trend ännu inte var etablerad och säljsignaler inte var lika intressanta. Sedan har vi ett kluster med flera vändningar för MACD under april-maj som blev misslyckade då det snabbt vände upp igen. Det är priset man får betala då ingen signal fungerar jämt. Exakt vad det hade blivit för utfall går bara att ta fram om man sätter upp objektiva regler både för entry och exit. Antagligen hade man klarat sig undan med ett antal små förluster under den perioden. Vid två tillfällen har dock indikatorn pekat ut toppen inför en rejäl nedgång (december och maj), men även där hänger förstås utfallet på när man hade tagit exit. Även om man inte använder sig av MACD på det här viset så kan det vara värt att hålla koll på om den befinner sig i överköpt eller översålt territorium. Med den nedtrend vi har nu så är börsen "överköpt" när MACD befinner sig över 0 och det är då säljlägen man bör leta. Faller MACD ned kraftigt, liknande i juli, så kan det vara läge att leta exit för korta positioner och eventuellt göra kortare köp.

Om det blir något liknande december/maj nu eller en vändning upp igen återstår att se. Med hänsyn till andra faktorer som säsongsmönster, trenden, rekylens karaktär etc. så bedömer jag att det finns en god chans att det är dags för en liknande rörelse som efter december och majtoppen.

6 kommentarer:

  1. Är det våg "C" vi kanske kommer få se nu?

    SvaraRadera
  2. Jag hävdar bestämt att urtoppningen av MACD skall tas på fullaste allvar. OMX har haft mycket svårt att koppla greppet om 900-nivån, och den trubbiga kilen sedan 15 juli, kan innebära en negativ signal som utfärdas kanske redan imorgon. Bevaka 862 på index och sedan 850. En ev nedgång kan fälla OMX ner till 800-nivån till första veckan av september!

    Ser mycket klent ut....

    Fullmåneeffekt? Kanske..... :-)

    SvaraRadera
  3. Evil, Hur gör du för att få pilar och mörkade områden i Vikingen?

    SvaraRadera
  4. lasse: Jag använder ett captureprogram som heter Snag-It för att redigera grafer.

    SvaraRadera
  5. Hej,
    Har du några bra tips på TA-böcker?
    /Novisen

    SvaraRadera
  6. Jag tycker Torsell/Nilssons böcker är bra och speciellt om man vill läsa på svenska. Sedan finns det många bra sidor på nätet som beskriver mycket kring TA. Ett exempel är här: http://stockcharts.com/school/doku.php?id=chart_school

    Främst gäller det dock att studera många grafer och testa sig fram på egen hand.

    SvaraRadera