måndag 25 augusti 2008

Att missa början av nästa stora rally


Vid rätt många tillfällen det senaste året har jag läst kommentarer i stil med att man måste våga chansa och köpa när det väl har fallit så mycket. Risken är annars att man blir frånåkt då vändningen kommer snabbt och när nästan ingen är inställd på det. Jag kan väl till viss del hålla med i delar av dessa kommentarer. Börsen har fallit kraftigt och de som börjar köpa på sig en längre aktieportfölj i dagsläget kommer säkerligen få se bra värdeökningar sett över en längre tidshorisont (flera år). Samtidigt kan det mycket väl falla till betydligt lägre nivåer och rent mentalt är det aldrig kul att se sina aktier tappa kraftigt i värde, även om man vet att man kommer få en bra avkastning på längre sikt.

För längre swingar och PPM-kapital försöker jag därför följa trenden så länge den består och därför avstår jag köp tills jag får signaler om att en trendvändning faktiskt har skett. Det innebär att jag inte kommer pricka in en botten särskilt exakt, åtminstone inte med hela kapitalet, men istället får man lite säkrare ingång och kan sedan flyta med i nästa större uppgång. Bifogad graf visar utvecklingen för OMX under två år efter att en större botten har satts. Jag har inte tagit med delbottnar under nedgången 2000-2003 utan bara den slutliga botten 2002. Vad man kan se är att det normalt sett blir en rätt rejäl uppgång när trendvändningen kommer, men helt spikrak är den sällan. Man har alltså ofta rätt gott om tid (veckor/månader) att köpa in sig och ändå vara med på större delen av uppgången. Det sämsta utfallet är grön linje som var i början av 1991 då det blev en ny nedvåg med lägre botten efter en hyfsad uppgång.

Det här kan man förstås enkelt se i en vanlig graf också och är egentligen rätt självklart. Den långa trenden är upp och efter en större nedgång så är nästa steg att den långsiktiga uppåtriktade trenden tar vid och då är det ofta rätt många procent det gäller. Det är dock lätt att fokusera för mycket på de dagliga svängningarna och känna att man kanske "missar tåget", vilket man inte gör även om man inväntar en mer tydlig vändning. Den röda linjen i grafen är utvecklingen sedan julibotten, om man nu skulle ha som scenario att det är en större botten. Uppgången senaste månaden ser inte så värst imponerande ut i sammanhanget. Även om det skulle dra upp mot t.ex. 1000-nivån (och det verkligen är en stor botten) så återstår större delen av uppgången och vändningar är alltså sällan så snabba och plötsliga som många antagligen tror. Däremot kan det nog kännas så då man följer börsens rörelser ofta och fokuserar för mycket på ett kort tidsperspektiv.

1 kommentar:

  1. Bra och tänkvärt inlägg! Man har inet tid att ha bråttom, ett axiom som funkar fint även på aktiemarknaden för den som inte är riktigt kortsiktig.

    Sedan är ju bara timingen en del av det hela. Vad du köper, och hur mycket du köper är ännu viktigare frågor enligt min mening. För den systematiska placeraren gäller det också att veta vad man ska göra med ett innehav om det går ned likväl som det går upp.

    SvaraRadera