onsdag 27 augusti 2008

Oljan 28 augusti


Till att börja med vill jag rekommendera mitt tidigare inlägg "Korrigering i oljan" för de som inte redan läst det. Där har jag skrivit om oljan i ett större perspektiv och utgångspunkten är att oljepriset ser ut att kunna tappa ned mot $95-105 i ett scenario vilket tidsmässigt sker under hösten. Det andra scenariot innebär en betydligt mer utdragen korrektion liknande den som skedde 2000-2001. Oljan bör då ta sig ned mot $70 mot slutet av 2009. Även om det innebär en halvering av kursen sedan toppnoteringen måste man komma ihåg att uppgången senaste dryga året har varit väldigt kraftig och en sådan nedgång innebär bara en sund rekyl.

Dags att titta på ett lite mer kortsiktigt perspektiv och man kan då se ett antal tydliga och viktiga nivåer. På nedsidan har vi $110 där priset ett flertal gånger har reagerat samt där 200-dagars medelvärde möter upp. Vid $100 ligger nästa stödnivå som agerat motstånd och stöd på ett väldigt tydligt sätt. Tittar man på RSI-indikatorn kan man se hur den har hållit sig ovanför 50-nivån vid de flesta nedåtrekyler. Det mönstret bröts dock i juli vilket innebär att trenden har försvagats. Den uppåtrekyl som nu pågår har gjort att RSI nått upp till 50 igen och vänt ned, en etablering ovanför skulle vara positivt och indikera en ny uppgångsvåg. Senaste två veckorna kan man se att MACD visar lite mer styrka än själva priset vilket kan innebära att en tillfällig botten är satt.

Sett på några veckor/månaders sikt ser det alltså ut att kunna bli en rekyl på den kraftiga nedgången, men i ett något längre perspektiv har jag svårt att se att oljan inte korrigerar betydligt mer än den gjort och faller tillbaka under $100.

2 kommentarer:

  1. Återigen en mycket bra analys. Gillar din blogg skarpt. Som du nämner och som kan vara värt att poängtera är att vi i det korta loppet (läs dagar) nog kommer att få en rekyl uppåt mot $120. Det tycks även finnas att svagt stöd/motstånd vid $125 som vi kanske kan nå. Speciellt om Gustav härjar på.
    I det lite längre loppet tror jag även på att vi landar på stödet vid $100 och kommer att ligga i en range mellan $100 och $110 under hösten. Om vi når nivåer på $70 under nästa år återstår dock att se.

    SvaraRadera
  2. Återigen en mycket bra analys. Gillar din blogg skarpt. Som du nämner och som kan vara värt att poängtera är att vi i det korta loppet (läs dagar) nog kommer att få en rekyl uppåt mot $120. Det tycks även finnas att svagt stöd/motstånd vid $125 som vi kanske kan nå. Speciellt om Gustav härjar på.
    I det lite längre loppet tror jag även på att vi landar på stödet vid $100 och kommer att ligga i en range mellan $100 och $110 under hösten. Om vi når nivåer på $70 under nästa år återstår dock att se.

    SvaraRadera