söndag 24 augusti 2008

Världsindex översikt vecka 35


Dags för en uppdatering inför kommande vecka. De flesta index föll rätt rejält under inledningen av föregående vecka men återhämtade sig lika kraftigt mot slutet. Främst var det USA visade styrka mot slutet av veckan, men även OMX fick ordentlig fart. Sett till de veckoreversals som blev resultatet borde det orka dra upp ytterligare, men helst skulle jag velat se liknande staplar efter en längre tids nedgång (flera veckor/månader). Nu kom de istället veckan efter en topp och då känns det betydligt mer osäkert. Samtliga index ligger dock kvar i sin negativa trend och att det kan vända ned mycket snabbt har vi sett flera gånger.

Marknaden är aldrig enkel och ofta sker oväntade rörelser som gör att många börjar tvivla eller bli mer övertygade om ett visst scenario. Efter föregående vecka skulle jag tro att rätt många har svängt om till ett mer positivt scenario och att fler anser att botten faktiskt sattes i juli. Kanske visar det sig att det är så, men än så länge bedömer jag fortfarande att det är större chans/risk att det rullar över på nedsidan och faller under julibottnarna.

För de amerikanska indexen finns dock en "stötdämpare" på nedsidan då ett mer positivt sentiment bör kunna bestå under hösten med tanke på presidentvalet. Mer info om det i inlägget "Presidentvalscykel - valår" . Detta behöver inte nödvändigtvis innebära att botten därför måste vara satt och att det ska rätt upp under hela hösten. Däremot är det en faktor att ta hänsyn till, men samtidigt ska man komma ihåg att det gäller USA. Det kan mycket väl bli så att Europa faller ned mot/under julibottnarna medan USA i samma veva bildar en något högre low och drar upp. Korrelationen mellan t.ex. OMX och S&P (eller Dow/Nasdaq) är inte så hög att de inte kan röra sig lite olika under perioder.

3 kommentarer:

  1. Utdrag ur Smallcap.se
    ..
    ”Två viktiga nivåer har utkristalliserats. Ett brott över 903 på OMXS30 får betraktas som oerhört positivt, och minskar sannolikheten för en pågående A-B-C korrektion. Ett brott under 864 lyfter fram A-B-C korrektionen som det mest sannolika alternativet.”

    864-nivån är underskriden varför trenden nu betraktas som nedåtriktad i alla tidsperspektiv

    SvaraRadera
  2. Har du hunnit titta på hur Dow Jones har uppträtt i bearmarkets under presidentvalåren?

    Mvh Henrik

    SvaraRadera