onsdag 6 augusti 2008

Höstrally i guldet


Guldet startade sin bullmarket i början av 2001 och befinner sig fortfarande i en stabil upptrend. Ett återkommande mönster som kan noteras är att det varje år sedan dess har gått upp under hösten. Jag har då inte räknat med 2001 då nuvarande bullmarket startade, men även då skedde en hyfsad uppgång under hösten även om den inte är lika tydlig. Med undantag av 2006 så har uppgången startat runt juli-augusti varje år och fortsatt i flera månader. 2006 startade det istället först i oktober och egentligen är årets utveckling mest lik just 2006. Bägge åren föregicks av en rejäl uppgång på cirka 8 månader där lutningen var betydligt brantare än den underliggande längre trenden, se markerade gröna områden. På grund av den kraftiga stigningen föll det därefter tillbaka för att stämma av 50-veckors medelvärde och det är i just det läget guldet nu nästan befinner sig.

Med detta mönstret som underlag ser alltså guldet ut som en bra placering under hösten. Tajming-mässigt hade det varit bra om det faller ned strax under medelvärdet där man köper in sig. Lägg även märke till RSI-indikatorn som inför varje höstuppgång fallit ned mot 40-nivån och där är vi snart igen.

11 kommentarer:

  1. Andra intressanta påpekanden görs i http://marketsci.wordpress.com/2008/08/05/a-fundamental-shift-in-gold-stocks/

    Vad tror du?

    SvaraRadera
  2. Tack, intressant artikel. Jag har dock inga idéer kring det, men det är en anmärkningsvärd skillnad mellan day- och nighttime. Vet att det såg liknande ut i de amerikanska indexterminerna för några år sedan då det ofta drog upp över natten.

    SvaraRadera
  3. I nedanstående artikel finns en bra graf som visar säsongsmönstret under en längre tidsperiod och även där är det tydligt med en botten runt juli-augusti och uppgång under hösten.

    http://www.financialsense.com/fsu/editorials/holmes/2008/0804.html

    SvaraRadera
  4. kan du förklara för mig hur du kom fram till att använda MA50 för guldnalysen. Vad jag vet brukar du inte använda dig av just det måttet. Har du gjort ngn optimeringstest.

    Tack på förhand.

    MVH

    SvaraRadera
  5. Det är en veckograf så MA50 motsvarar ungefär MA200 i en dagsgraf. Jag brukar ofta titta på både MA200 och MA50 i både dags- och veckografer.

    Just för guldet så kan man titta på MA65 (eller däromkring) då det har agerat ett mer precist stöd de senaste åren. Det var därför jag skrev att det kan dippa ned en bit under MA50 innan det vänder upp på allvar. MA65 befinner sig i dagsläget vid 817.

    SvaraRadera
  6. ok tack för ett snabbt svar.

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Har vid flertal tillfällen haft Black Rocks guldfond i PPM-sparandet med stora framgångar. Fick upp ögonen för denna råvara när motståndet vid $450 bröts.. Klev av senast i januari i år och tycker själv att det snart börjar bli läge igen. Jag hoppas på en rekyl ner till $800-820! ;-)

    Brukar följa denna länk där mycket TA förekommer!

    http://www.123gold.com/

    SvaraRadera
  8. Sorry, fel länk....

    Rätt länk:

    http://www.321gold.com/

    SvaraRadera
  9. hausse: Enda nackdelen med guldfonderna i PPM är att de följer guldaktierna och inte själva guldet. Tack för länken, har varit inne där vid tidigare tillfällen men nu var det länge sedan.

    SvaraRadera