söndag 3 augusti 2008

Säsongsmönster maj-oktober del 8


Juli är avklarad och därmed är vi halvvägs in i den svaga perioden maj-oktober vilket har resulterat i en nedgång på cirka -12%. Som värst var det i mitten av juli då nedgången var hela -17,5%. Både augusti och september brukar vara riktigt dåliga månader på börsen och jag tror inte det blir annorlunda i år. I del 7 skrev jag så här: "Att -30% kommer nås ser allt mer troligt ut och då hamnar vi på 690-nivån, men i värsta fall halkar det t.o.m ned mot -40% och då är det 590-nivån som gäller istället." Det gäller i högsta grad fortfarande och det är framför allt -30% nivån jag siktar på och runt 700 i index. Oavsett om vi redan har sett toppen i den här rekylen, eller om det dröjer en vecka eller två, så innebär det att vi har kvar en lika kraftig nedgångsfas som vi såg från mitten av maj till mitten av juli. Senaste 3-4 veckorna har nedgången stannat av och många börjar känna att en botten är under bildande. När det faller ned mot juli-botten igen så tar rädslan överhand igen och då kan det återigen tappa kraftigt under en kort tidsperiod.

Rätt ofta ser man uttalanden i media och på olika diskussionsforum att det är dags att köpa så man inte missar rallyt och det antyds då att när det väl vänder så drar börsen upp väldigt snabbt och då har man lätt missat många sköna procent om man inte vågar chansa lite. Onekligen är det så att man riskerar att missa en del av uppgången om man ska vänta in bekräftelser och att en upptrend ska etableras ordentligt innan man agerar köpare. Å andra sidan har man då förhoppningsvis lite större chans att komma in i en vinstgivande placering och slippa stoppa ur sig eller helt plötsligt hamna med minus i depån. Jag tänkte resonera lite mer kring detta i ett separat inlägg.

Man måste förstås vara medveten om att det har fallit rejält sedan börsen toppade förra sommaren och vi börjar närma oss den starkare perioden, så en större uppgång är antagligen på gång, men det är ingen brådska så länge det inte ges klara signaler. Inom några månader kommer vi alltså ha två "mönster" som ställs mot varandra, dels har vi den fallande trenden och dels säsongsmönstret med en stark period under november-april, men när den uppgången startar är olika från år till år. Jag vill först se hur augusti-september utvecklar sig, sedan är det dags att börja titta närmre på vad som kan tänkas ske under hösten och vintern.

4 kommentarer:

  1. Vore trevligt om du kunde komma med en ny detaljerad analys av oljepriset.

    Tack på förhand!

    // Daniel

    SvaraRadera
  2. Tror du får fel. Börsen gick uruselt och tvärtemot säsongsmönstret under den normalt starka perioden nov-april och nu kommer den gå upp i aug-sept istället, när alla tror den ska ner ännu mer.

    SvaraRadera
  3. Visst kan det bli så, men jag tradar hellre efter ett scenario som följer det historiska utfallet i merparten av åren istället för de få avvikelser som sker då och då.

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Jag delar din uppfattning om långtidsprognosen. Det vi ser är en växeldragning i nedgången. Lånepinan tar aldrig slut, vilket tynger investeringsviljan.

    Bloggen har en bredd jag gillar, det märks att du varit med länge!

    Fortsätt så!

    H&B

    SvaraRadera