söndag 24 augusti 2008

OMXS30 översikt


Under föregående vecka fick vi se en en del svängningar på börsen då index först föll rejält för att under fredagen återhämta sig ordentligt. När man följer börsen nära varje dag är det lätt att stirra sig blind på de snabba kortsiktiga rörelser som sker och som kan påverka en att hoppa fram och tillbaka mellan en positiv och negativ syn på börsen. Ett sätt att mildra det är att alltid försöka överblicka ett större perspektiv och utgå från det.

Grafen visar OMX-index de senaste tre åren och att vi fick ett tydligt trendbrott i slutet av 2007. Då bröt det ned från en toppformation och 200-dagars medelvärde vände nedåt. Strax efter det bröt ned så kom en rekyl upp som testade av det tidigare stödet underifrån och sedan föll det vidare. I början av året bröt det återigen ned från ett stöd och en lite större toppformation om man så vill. Efter marsbotten kom återigen en rekyl upp som testade av det tidigare stödet underifrån för att sedan på nytt falla ned. I juni bröts ytterligare ett stöd och triggade dessutom en ännu större toppformation och återigen har det blivit en rekyl upp för att testa av det brutna stödet. Nu har det dock inte fortsatt ned till en ny botten efter det och frågan är ju då om mönstret är brutet. Så länge det inte etablerar sig över toppen vid dryga 900 så ser det mer troligt ut att nedgången fortsätter.

Vad händer om det etablerar sig över 900, då blir ju säljsignalen falsk? Ja, det skulle isåfall vara en positiv indikation, men om det signalerar att en större botten är satt eller inte är långt ifrån säkert. Bland annat möter 200-dagars medelvärde upp vid cirka 940, det behöver övervinnas och sedan att medelvärdet vänder upp för att verkligen visa att trenden är uppåtriktad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar