onsdag 6 augusti 2008

BRIC-länderna faller en efter en


Tidigare i år resonerade jag, i inlägget "Global börsnedgång?", kring tillväxtmarknaderna och att de antagligen inte kommer stå emot nedgången i USA och Europa. Det har de heller inte gjort då ett flertal av de rasat rejält, framför allt Indien och Kina. Däremot har Brasilien och Ryssland varit starka under lång tid, men i mitten av maj toppade de och har nu korrigerat runt -25%. Det innebär att samtliga BRIC-länder (Brazil, Russia, India, China) nu har ställt in sig i ledet. Intressant att notera att Brasilien och Ryssland toppade samtidigt i maj och rört sig i fas med varandra sedan dess. Jag tar gärna emot era teorier/kommentarer kring det. Nu har visserligen oljan och råvaror fallit rejält vilket är en viktig faktor för de länderna, men oljan toppade först i juli.

Man kanske inte alltid bara ska titta på nedgången från en topp då man även bör ta hänsyn till den föregående utvecklingen. T.ex. så gick Brasilien upp rejält under 2007 och första 5 månaderna av 2008. Nedgången senaste månaderna gör att deras börs ligger minus för året, men knappt har tappat något av 2007-uppgången. Ryssland däremot har nu tappat större delen av sin uppgång som skedde under 2007 och är ned -27% sedan toppen för knappt 3 månader sedan. 200-dagars medelvärde har nu börjat svänga ned även på denna marknad, men det bör i sämsta fall kunna bli en rekyl under några veckor/månader som stämmer av just det medelvärdet.

Just nu syns dock ingen kortsiktig trigger överhuvudtaget så man gör nog bäst i att stå utanför. Sett på veckografen ser 1500-nivån väldigt intressant ut. Faller det dit ned närmsta tiden kommer jag köpa in mig i en Rysslandsfond.

9 kommentarer:

  1. Tack för en mycket bra och intressant blogg! Jag har mycket kvar att lära och förstår inte riktigt följande:

    "200-dagars medelvärde har nu börjat svänga ned även på denna marknad, men det bör i sämsta fall kunna bli en rekyl under några veckor/månader som stämmer av just det medelvärdet."

    Menar du en rekyl uppåt, och varför är det i så fall det sämsta fallet? 200-dagars medelvärde?

    Mvh

    SvaraRadera
  2. Kan du använda MA 13 mot MA 65 och se vad den säger?

    Mvh
    Plate

    SvaraRadera
  3. En liten förklaring. Jag menar alltså en rekyl upp och anledningen till det är att även om en nedtrend etableras så söker sig kursen ofta upp för att stämma av 200-dagars medelvärde underifrån. Så bör det kunna bli även i Ryssland den här gången, men det kan förstås vara så att ryssarna skärper till sig och återvinner upptrenden vilket då förstås är ett mer positivt scenario.

    arash: Menar du att använda MA13 och MA65 just för Ryssland och isåfall i dag eller veckograf?

    SvaraRadera
  4. innehåll:

    Tack, då förstår jag.

    SvaraRadera
  5. Jag undrar varför du just tycker 1500-nivån ser intressant ut. Är det stödnivåerna från 2006 du tänker på?

    SvaraRadera
  6. tiberg: Det var mest en snabb titt där jag noterade att MA200 möter upp i veckografen samt att det är ungefär mitten av konsolideringen som skedde under 2006. Faller det ända dit ned på några månader är det goda chanser för en kraftigare rekyl uppåt.

    SvaraRadera
  7. Veckor...spelar ingen roll...

    Förresten, vad tror du om EU?

    Det verkar som Spanien blir först ut i recession, sen Italien, Frankrike och Tysklan. Samtidigt som Tyskland så kommer vi glida med i soppan, allt i fullgång inom 8 mån. Frankrike har precis deklarerat sitt oväntade stora statsskuld...Vad är din analys?

    Har du analyserat Dow Jones/NASDAQ något? Har dom bottnat helt än? Finns det något liknande xact bear/bull i staterna/spanien/frankrike/italien?

    SvaraRadera
  8. plate: Med tanke på vad börserna har signalerat länge nu så vore det konstigt om det inte blir recession. Det gäller både för USA och EU-området. Däremot lägger jag ingen större vikt vid aktuella ekonomiska händelser utan tittar mer på hur börsen rör sig och vad den "berättar".

    Angående USA så följer jag deras index dagligen även om jag inte gör några direkta analyser mer än då och då. Jag tror inte USA har satt sin botten än utan att juli-bottnarna kommer underskridas. Det finns mängder av ETF:er i USA som man kan använda för att spekulera i upp/nedgång i olika sektorer och index.

    SvaraRadera
  9. Jag tror inte heller USA fått sin riktiga törn än. Det konstiga är att OMX fått sig en ordentlig törn fast den inte förtjänar det lika mycket som USA...frågan är vad som händer då USA droppar, är OMX redan i botten (juli) eller kan vi komma längre ner. Nivåer på 700 resp 600 är ganska otäcka siffror....

    Btw, tack för en bra blogg!

    SvaraRadera