söndag 13 juli 2008

Säsongsmönster maj-oktober del 7


Det har nu gått två veckor in i juli och sedan sista april har OMX tappat -17,5%. Årets upplaga av den svaga perioden maj-oktober gör alltså skäl för sitt namn och det ser ut att finnas en hel del kvar på nedsidan. Under november-april föll börsen rejält och hade sin näst sämsta period och troligtvis blir även maj-oktober nu en av de sämsta någonsin. Att -30% kommer nås ser allt mer troligt ut och då hamnar vi på 690-nivån, men i värsta fall halkar det t.o.m ned mot -40% och då är det 590-nivån som gäller istället.

En del vill säkert invända och hävda att det är osannolikt med de nivåerna om inte fundamenta klappar ihop rejält eller någon större händelse sker. Likadant var det dock under våren och egentligen har det inte hänt särskilt mycket som gjort att OMX tappat drygt -17% på 2½ månad. Förklaringar går alltid att hitta i efterhand, men under tiden en rörelse sker är det inte alltid lika solklart och det behöver det inte heller vara. Visst kan man förundras över den kraftiga nedgången, men bara för att man har svårt att hitta förklaringar får man inte blunda för vad som faktiskt sker. Börsen har länge signalerat att något inte står riktigt rätt till och aktörerna är helt enkelt inte beredda att betala högre priser.

Som synes i bifogad graf så sker bottnar inte nu under sommaren, utan det är först i slutet av september och oktober som är det vanligaste. Det är just det som gör att säsongsmönster ger en ytterligare dimension då priset inte är det viktigaste utan snarare tiden. Det ger ledtrådar i form av att en botten inte är sannolik under juli-augusti och att ytterligare nedsida är att vänta.

3 kommentarer:

  1. M.a.o är det läge för en säljwarrant i OMXS30 som idag stigit 2,3%, eller tycker du man skall avakta? m.v.h

    SvaraRadera
  2. Lite sent svar nu. Svårt att bara ge en rekommendation rakt av. Det beror bland annat på vilket tidsperspektiv man har. Jag bedömer att det är hög sannolikhet att vi kommer få se betydligt lägre nivåer närmsta månaderna (vilket jag gjort länge nu). Men ju närmre hösten vi kommer och ju mer det faller, desto närmre en större botten kommer vi också.

    Det kan dessutom utan problem komma en plötslig rekyl på 5-10% och då gäller det att antingen stoppa ur sig från en kortning, alternativt att man går in i en position i omgångar. Men rent generellt är det förstås just på såna här upprekyler man ska "shorta", om man vill göra det vill säga.

    SvaraRadera
  3. Tackar för svaret.m.v.h (MYCKET intressant att läsa dina inlägg,BRA jobbat).

    SvaraRadera