söndag 20 juli 2008

S&P 500 - botten på plats


Under föregående vecka sattes en botten i USA (och de flesta index) och rekylen har redan dragit upp indexen med runt +5%. I grafen syns S&P 500-index med VIX ovanför samt New Lows under, två indikatorer jag skrev om för några dagar sedan. New Lows ökade rejält till 1154 som mest vilket var mer än vid botten i augusti 2007 och januari- och marsbottnarna i år. Det innebär att det var väldigt många aktier som följde med i nedgången och noterade ny 52-veckorslägsta. Kortsiktigt betyder det nästan alltid att det fallit lite väl kraftigt och att det är dags för rekyl.

Samtidigt innebär det att det är troligt med minst en återtest av den botten som har satts och då uppstår ofta en positiv divergens då inte lika många aktier trycks ned till nya 52-veckorslägsta trots att index sätter en ny botten. Tidsmässigt bör dock botten vid 1200 hålla ett tag framöver med tanke på att New Lows fallit kraftigt vilket visar att de flesta aktier är med i upprekylen. Däremot kommer en återtest av 1200 med stor sannolikhet inom 1-2 månader.

VIX har vänt ned något och har hittills inte nått upp till samma nivå som vid de tidigare bottnarna. Det går att tolka på olika sätt. Antingen har vi inte riktigt fått någon ordentlig rädsla i marknaden vid denna botten och då är det inte heller någon riktigt hållbar botten. Alternativet är att den stora rädslan var i januari och mars och vi nu har fått en positiv divergens då VIX inte satte ny topp i samband med att index satte en lägre botten. Under 2002-2003 uppstod just ett sådant läge, vilket talar för att det kan vara det som händer även nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar