onsdag 23 juli 2008

Rapportrörelser


I vanlig ordning är det en del bolagsrapporter som tas emot positivt och en del som tas emot negativt. Utan att ha några direkta belägg för det så är min uppfattning att många gärna köper in sig i aktier om de faller på rapporten, men att man tycker det är för sent att köpa in sig i en aktie som sticker iväg uppåt. Det är kanske inte så konstigt eftersom en aktie som faller kan ses som "billig", i alla fall i jämförelse med innan rapporten.

Rent tradingmässigt bör man däremot göra tvärtom, alltså köpa in sig i de aktier som reagerar positivt och sälja (eller blanka) de aktier som går svagt. Anledningen är att aktierna i genomsnitt fortsätter att röra sig i samma riktning som sätts under rapportdagen. Det finns en del studier kring PEAD (Post Earnings Announcement Drift) och Torsell/Nilsson skriver mer om detta i sin bok Edge.

Jag började själv göra lite tester kring detta under 2007, men fick inte fram några riktigt entydiga resultat. Testet gick helt enkelt ut på att köpa eller blanka vid stängning på rapportdagen beroende på om aktien gick upp eller ned och sedan mätte jag avkastningen i 5-dagarsintervall efteråt. Det blev vissserligen en snittvinst både på köpta och blankade aktier, men det var inget tydligt resultat och beror mycket på när man tar exit. Det blir dessutom väldigt många affärer så en tanke är att man istället använder rapportrörelser som ett filter för att ta fram intressanta aktier. Blir det en kraftig rörelse på rapportdagen så blir det ofta en viss rekyl dagarna efter och beroende på hur aktien i övrigt ser ut skulle man kunna ta en trade då.

Ett förslag just nu är att titta närmre på Ericsson och Nokia som bägge har rapporterat, men med helt olika utfall på aktierörelsen. Ericsson föll rejält på sin rapport medan Nokia stack iväg uppåt och bägge aktierna gör nu en rekyl på den rörelsen. Man skulle därför kunna blanka Ericsson och köpa Nokia för ett par veckor framöver. Oavsett om aktierna går upp eller ned så gör man en vinst ifall Nokia går starkare än Ericsson.

2 kommentarer:

  1. Som alltid, intressanta observationer och tankevackare.
    Greetz..

    SvaraRadera
  2. Med denna analysen borde epicept vara riktigt intressant case.

    SvaraRadera