onsdag 16 juli 2008

Hur identifierar man en botten?


När börsen befinner sig i en längre och kraftig nedtrend så är min åsikt att man gör klokt i att invänta en tydlig botten innan man går in i längre positioner. Säkerligen är det många som hoppats på att pricka en botten det senaste halvåret men börsen har fortsatt ned och gång på gång noterat nya årslägstanoteringar. Om det vänder vid 800 eller 600, eller 400 vet vi inte men en rörelse tenderar att hålla på längre än man tror och innebär att många aktier kan nå "extremnivåer". Efter en nedgång på -40% (mer i vissa aktier) så gör det ju heller inte så mycket om man missar ett antal procent i början av nästa uppgång. När det väl vänder så bör den nya upptrenden kunna hålla i sig i minst flera månader och kanske flera år.

Kortsiktigt och lite mer tradingbetonat så är det däremot av intresse att försöka komma in snabbt vid en (tillfällig) botten då upprekyler i en nedtrend kan ge många procent på kort tid. I bifogad graf syns amerikanska S&P-500 mellan mars 2007 och april 2008 och jag har märkt ut de större bottnar som skett under den perioden. Vid 4 av 5 tillfällen har en uppgång/rekyl startat med att en "hammer"-formation bildats. En hammer syns när man använder candlestick-grafer och innebär att kursen noterar en ny lägstanivå för att vända upp under dagen. Det innebär att det blir en svans undertill av stapeln, en smal linje medan den tjockare kroppen hamnar i övre delen av stapeln. Det visar helt enkelt att en reversal har skett under dagen då köparna ansåg att det blev för billigt och säljarna backar tillbaka. Under tisdagens handel fanns en tendens till detta, men det föll tillbaka mot slutet och bildade aldrig någon hammer.

Det är förstås inte varje gång det blir en hammer vid en botten, men tittar man tillbaka så skedde det även under 2001-2003 och även flera gånger de efterföljande åren. Sedan gäller det förstås att det har skett en hyfsad nedgång innan man vill se en hammer och det bör kombineras med ett läge där det är nere på extremnivåer i vissa indikatorer, t.ex. VIX som jag visade häromdagen. Just nu befinner vi oss i ett sådant läge så lite extra vaksamhet är inte fel. Om en hammer kommer vid nuvarande nivå eller flera procent lägre ned är däremot omöjligt att säga. Anledningen att jag visar S&P-500 och inte OMX är för att det ofta är USA som går i täten och sätter en botten och då hakar OMX på först dagen efter utan att någon hammer bildats.

6 kommentarer:

  1. Du får rätt "snabbare" än du anar! frågan är om dagens bearmarketrally i OMXS30 på slutet+i USA blir varaktigt en längre period? (trodde själv på ett större släpp först).m.v.h

    SvaraRadera
  2. Ja hur ska man tolka senaste dagarna, svårt att se att bankerna skulle driva på neråt igen efter rapporterna. Vi kanske redan har startat en längre rekyl, eller vad säger du? Kör du med någon vågräkning förresten?

    SvaraRadera
  3. Ned imorgon (SE USA ATERHOUR) riktkurs under 800 till att börja med för OMXS30.

    SvaraRadera
  4. Jag har inte hunnit kolla så noga, får bli mer i helgen, men uppenbart är ju att vi har startat en rekyl. Det ser nog ut som att den kan pågå ett tag till och alltså inte är klar. Nu har nog i och för sig den mesta potentialen på uppsidan tagits, men vid en pullback ned skulle man kunna testa att köpa för några procent upp igen. Någon större botten ser jag dock inte att det här är.

    SvaraRadera
  5. På svar ifall jag har någon vågräkning. Näe, inte direkt. Visst finns det några tänkbara, men för egen del har jag svårt att rent praktiskt kunna använda mig av vågräkning, mer än att när man kan det så får man en bra känsla för rörelser med impulser, korrektioner etc.

    SvaraRadera
  6. Det finns en ganska uttömmande förklaring av candlesticks och alla dess former (Lång lvre wick, Doji etc) på www.tekniskanalys24.se som är ungefär som en skola som uppdateras dagligen med nya lektioner! Kostnadsfritt..

    SvaraRadera