fredag 27 juni 2008

När bottnar det? - del 2

I april skrev jag inlägget "När bottnar det?" där jag undersökte hur ofta det har skett större bottnar under det första kvartalet. Tydligt var då att det historiskt sett har varit ovanligt (se bild i tidigare inlägget) och att det därför var troligt med ny årslägsta. Det har vi nu fått då både januari- och marsbotten har brutits. Då är det väl fritt fram för uppgång nu då, när vi fått en ny botten? Nej, det är inte särskilt troligt. Än så länge har vi inte ens kommit in i det tredje kvartalet och en större botten sker i de flesta fall först under det fjärde kvartalet. Den här nedgången har alltså flera månader kvar innan någon botten är trolig. Det skulle kunna vara annorlunda i år, men varför skulle det vara det?

8 kommentarer:

  1. intressant som alltid, kommer lyssna mer på dina spådomar framöver, du får rätt nästan jämt - grymt imponerande!

    SvaraRadera
  2. "Det skulle kunna vara annorlunda i år, men varför skulle det vara det?"

    därför att börsen alltid förändrar sitt beteende - annars skulle det vara för enkelt.

    =)

    /rumpino

    SvaraRadera
  3. rumpino: Fast jag tycker nog inte det är helt korrekt att börsen ändrar sitt beteende. Snarare är det väl så att vissa mönster fungerar under en viss tidsperiod för att sedan fungera sämre en period och sedan i många fall tillbaka till att fungera igen. Så visst måste man anpassa sig ibland, men om börsen skulle ändra beteende hela tiden och förstöra mönster så är det meningslöst för oss att använda TA. Och det är det ju inte vet vi båda två :)

    Ett bra exempel är "sell in may and go away" som media drar upp varje år. Bara för att det inte fungerar ett år så är det massor av folk som drar slutsatsen att det är värdelöst och helt meningslöst att ta fram sådan statistik. Fördjupar man sig lite så kan man öka sannolikheten för vilka år det fungerar och vilka det inte gör det.

    SvaraRadera
  4. vi säger nog inte emot varandra. det jag menar är att börsen inte alltid beteer sig lika. tex alla trianglar bryter inte med trenden. volymer flyttas från vissa segment/aktier till andra. den automatiserade handeln utvecklas hela tiden, från volymbaserad, tidsbaserad, randomiserad osv. det jag uppmärksammat är att det är som ett levande väsen som ligger i liten men konstant förändring.

    /rumpino

    SvaraRadera
  5. Den 14:e December bottnar det för i år.

    mvh,
    /Bradley

    SvaraRadera
  6. Ja, ser att det är en viktig turning point det datumet enligt Bradley. Värt att ha koll på index dagarna där omkring beroende på hur det ser ut då. Jag tror iofs inte att man ska lägga allt för stor vikt enbart vid Bradley.

    Grejen är ju att det ofta är ett turn-date varje månad så inte så konstigt om det går att "tvinga" in en vändning om det sker +/- några dagar från ett sådant datum.


    Har du förresten sett något test för en längre tidsperiod hur väl de datumet har stämt?

    SvaraRadera
  7. Här finns lite längre tidsperioder att läsa men då måste man prenumerera.

    SvaraRadera
  8. Glömde länken!
    http://www.amanita.at/e/faq/e-bradley.htm

    SvaraRadera