torsdag 10 april 2008

När bottnar det?


I januari sattes en botten på de flesta börser och frågan är om den kommer bestå eller om det ska ner till lägre nivåer. Jag fick en fråga om hur många gånger det har skett en lågpunkt i OMX under det första kvartalet. Istället för ett vanligt test beslöt jag mig att markera ut dessa tillfällen i en graf. De blåa markeringarna är de tillfällen när OMX har bottnat under det första kvartalet. Röda markeringar är när det har bottnat under fjärde kvartalet.

När det gäller första kvartalet så har det skett vid 3 tillfällen. Då var -91 egentligen en dubbelbotten så den är lite tveksam. Samma skulle man kunna säga med -03 då den stora botten egentligen sattes redan hösten -02. Men 02-03 var det rätt stora rörelser så tycker den är ok att ta med i alla fall.

När det gäller fjärde kvartalet så har det skett vid 8 tillfällen, varav 4 i oktober, 3 i november och 1 i september (vilket iofs inte är fjärde kvartalet, men några få dagar innan). Det ger alltså totalt 11 tillfällen, varav 8 under det fjärde kvartalet och 3 under det första kvartalet. De två sista markeringarna är inte medräknade, men ville ha med de i grafen för att visa årets första kvartal och fjärde kvartalet 2007.

Det här är inte så mycket nytt, oktober månad är känd för stora rörelser och ett flertal större bottnar. Det här hänger förstås också ihop med säsongsmönstret med en stark utveckling under oktober-april som jag har skrivit om. Min slutsats är att det inte är särskilt troligt att vi har sett en större botten nu i januari. Lägre nivåer är att vänta och först till hösten är en botten att vänta. Det kan förstås bli tidigare, redan under sommaren, men det är inte relevant just nu. Det viktiga är att det mesta pekar på att OMX kommer falla ner under 875, sedan får man ta det därifrån.

1 kommentar:

  1. Tack för ditt svar. Tror själv på botten okt-nov. Kan man se en tendens på svensk börsutveckling dessa månader under presidentvalsår i USA jämfört med övriga år? Går börsen bättre om en demokrat väljs?

    Hälsningar
    Lasse

    SvaraRadera