torsdag 26 juni 2008

Lite perspektiv...


Många undrar nog vad det är som händer med många av de svenska storbolagen när de faller hejdlöst var och varannan dag. För lite perspektiv kan vi titta på en graf över Volvo som sträcker sig över 25 år. Visst, aktien har halverats räknat från toppen förra året och det låter förstås rätt extremt. Men samtidigt måste man se till en längre rörelse och tittar man då på en lång graf så ser man att aktien mångdubblades på bara några år och bara sista året innan toppen dubblades värdet.

Sedan 2003 har det varit en rätt behaglig bullmarket med låg volatilitet där många av storbolagen har gått extremt bra och vad vi ser nu är helt enkelt en korrektion, precis som alltid sker. Sett till en långsiktig trend i Volvo så ser man också att kursen mycket väl skulle kunna halveras även från dagens nivå. Så även om värderingar och senaste årets ras lockar till köp i många aktier så gör man nog klokt i att vara lite försiktig tills det lugnar ned sig lite.

3 kommentarer:

  1. Härligt med sådana här perspektivbilder, man får en helt annan känsla för marknaden när man tittar till "the big picture" ibland. Snyggt jobbat!

    SvaraRadera
  2. Fixa skalan (just nu logaritmisk, vilket är tokigt) så blir bilden en annan. Att en aktie "mångdubblas" över lång tid är inte så konstigt. På 25 år går en aktie upp med 862% om snittavkastningen är 9% (antar att du justerat kursen för utdelning? Om inte, hur behandlades Volvo PV-avyttringen och all den cash som följde med)?

    SvaraRadera
  3. På vilket sätt skulle det vara tokigt med logaritmisk skala. Snarare är det tokigt med en linjär skala i ett längre tidsperspektiv. Jag håller med dig om att det inte är konstigt att en aktie mångdubblas över tid. Däremot skrev jag att uppgången mellan 2002-2007 var väldigt kraftig, speciellt sista året där och att en korrigering inte är alls konstig. Det ser man också tydligt har skett tidigare i historien och det syns bäst med logskala.

    SvaraRadera