fredag 27 mars 2009

S&P 500 på väg att toppa



USA-börsen har gått starkt de senaste veckorna och har rört sig nästan omvänt mot rörelsen under februari till början av mars. Först konstaterar jag att den lägre botten som sattes i mars skedde under ett minskat säljtryck. Det kan vi bland annat se på att det var betydligt färre aktier som noterade en ny 52-veckorslägsta, se $NYLOW i grafen. Många andra indikatorer uppvisade ungefär samma beteende så det blev en tydlig positiv divergens vid senaste botten. Nuvarande uppgång har gått snabbt så blir det en svag och hackig rekyl (mot ca. 750) kan det faktiskt bilda basen för högre nivåer längre fram. Men det är för tidigt att agera på ett sådant scenario och just nu närmar sig index istället en ny topp.

Andel aktier som nu handlas ovanför sitt MA50 uppgår till 74% vilket är en hög siffra och i nivå med där index har toppar vid tidigare upprekyler. Även om det kan bli en längre uppgångsfas så är det sällan kursen orkar dra vidare direkt i ett sådant här läge. Det finns nog utrymme för några procent till på uppsidan, men inom kort bör det ta stopp. I första hand är det rimligt att hälften av uppgången tas tillbaka innan det eventuellt blir ett nytt försök uppåt.

Normalt sett rör sig vårt svenska OMX-index rätt väl i fas med USA, men som de flesta märkt har vi hamnat helt i otakt den senaste tiden. OMX visade först relativ styrka när USA föll mot en ny botten, men har därefter mest stått stilla medan USA kommit ikapp oss igen. Hur OMX reagerar på en ny vända ner i USA blir därför svårare än vanligt att bedöma, men det bör bli svårt att forcera 700-nivån (OMX).

3 kommentarer:

  1. Ja tycker också det verkar som det kommer bli svårt att forcera motstånder medans USA e på rekyl ner, ett litet tip är kanske att OMX ska ner mot sista gapet som du skrev om för nån vecka sen var 632 som är kvar tror jag? index har ju vart nere vid 658 o 648 som var dom andra om jag kommer ihåg rätt,, vad tror du om det? Index ner mot 632-630 och hämtar kraft för en ev. rekyl upp och genombrott av motståndet 690 till o börja med.

    SvaraRadera
  2. OMX relativa styrka/svaghet mot NY sammanfaller väl med $ uppgång till 9,30 och fallet därifrån? Dvs i dollar har OMX följt NY ungefär som vanligt...

    SvaraRadera
  3. Anonym: Det var ingen dålig precision i din tanke där, OMX ner till 630 och sedan rätt upp till 725 som högsta så här långt.

    SPX var igår uppe och nosade på en marginellt högre topp och antal aktier ovanför MA50 noterade då 78% så rekyltanken kvarstår.

    SvaraRadera