söndag 22 mars 2009

Börsen vecka 13



OMX har nu återigen varit uppe vid övre delen av det intervall vi sett under flera månader. Första grafen visar index i ett veckoperspektiv med MA40 som pekar ut den längre trenden på ett bra sätt. Kort och gott kan man säga att vi fortfarande är i en bear market och att de senaste månaderna är en paus inför fortsatta nedgångar. Någon gång vänder marknaden och vi får en längre period med uppgångar, men tills motsatsen bevisas är trenden fallande. Det är en av anledningarna till att jag varit bearish till börsen under lång tid och fortfarande är det, utifrån den längre trenden. Jag relaterar detta perspektivet till längre placeringar som t.ex. PPM eller annat pensionssparande och där kan man lugnt invänta en större trendvändning alternativt sprida ut inköpen över en längre period.

Ser man mer till swingtrading är den längre trenden också i högsta grad relevant, men det kan då vara intressant att agera på signaler och överreaktioner åt bägge hållen. Det finns saker som talar för att det kan vara en bottenformation istället och vi kan få se en uppgång mot 800-900, vilket jag haft som tanke under flera månader nu. Det har dock dragit ut på tiden och inte riktigt utvecklat sig som tänkt vilket gör att jag är lite mer tveksam till det scenariot nu. Det gäller att hela tiden vara öppen för att ändra sin position och marknadssyn och låta marknaden vara vägledande. Jag har just nu ingen bra bedömning och är (nästan) lika öppen för att vi kan få se OMX vid 800 likväl som 400 senare i år.

Oavsett om det blir ytterligare uppgång eller en ny nedgångsfas så gäller det att invänta lämpliga entrynivåer. För short-positioner har vi nu ett hyfsat överköpt läge vid övre delen av konsolideringen vilket ger en bra möjlighet. Notera även att vi i veckografen fick en reversalstapel, alltså att index steg under veckan men vände ner och stängde nära veckolägsta på fredagen. När vi kommer ner på mer översålda nivåer och nedre delen av konsolideringen kan köp vara intressant. Senaste vändningen upp i början av mars missade jag helt, men man får vara nöjd om man kommer rätt i rörelserna då och då. Minst lika viktigt anser jag det vara att inte hamna helt fel och få en större rörelse emot sig.



I dagsgrafen ser vi att index gjorde ett försök att bryta upp under torsdagen, men vände ner rätt så exakt vid triangeltaket. Det går visserligen att rita ut triangeln/konsolideringen på lite olika sätt, men det viktiga är att ha koll på 690 till dryga 700 på uppsidan. Efter torsdagens träff av taket och fredagens nedgång ser det ut att på nytt vara dags för en topp. Jag hade tidigare en tanke att vi skulle se en nedgång under stora delar av mars för att sätta en botten kring 20:e i samband med månadsskifte och vårdagjämning. Nu ser det istället ut som en topp är satt och jag har siktet inställt på att minst 630 nås. Förra veckans high vid 690 är lämplig som stop för scenariot då det isåfall kan röra sig om ett mer allvarligt försök att bryta upp.

11 kommentarer:

  1. Vill bara säga att jag uppskattar dina analyser av OMX. Följer dem noga. Tack för dem!

    SvaraRadera
  2. Intressant!

    HS-formationen som bildades klart under förra veckan visade sig vara falsk, reversaln vi såg i dagsgrafen i början av förra veckan gav inte heller något genomslag på nedsidan. Nu har vi samma läge i veckografen, ska bli intressant att se hur det utvecklas under veckan.

    630 är helt klart intressant som ett första steg nedåt, men notera att det aldrig vänt upp vid den nivån. Index har ständigt fallit igenom 630 - 600 ser i mina ögon mer trolig ut om vi får en körare nedåt.

    Ha de!

    SvaraRadera
  3. tiberg: Visst är det så, trots flera negativa signaler har index stått emot bra så vi får se om det blir något genomslag av veckostapeln. Att jag nämner 630 som nivå beror bland annat på att det är en fib-nivå samt att vi har ett litet gap där så det är en rimlig nivå vid en nedgång. Men som du säger är det nog mer troligt att det blir ett nytt test av 590-600 igen isåfall.

    SvaraRadera
  4. Härlig måndagsläsning, tack för den!
    Den här fib-nivån du nämner, vad är det?

    /Anders

    SvaraRadera
  5. Du skriver "Jag har just nu ingen bra bedömning och är (nästan) lika öppen för att vi kan få se OMX vid 800 likväl som 400 senare i år."

    Är det inte rentav ganska troligt att vi får se både 400(höga 400) och 800 senare i år? Troligtvis 400 nivån först men om konsolideringen fortsätter till Q1 rapporterna och dessa överraskar positivt får vi kanske se 800 nivån före 400 nivån?

    mvh ari_man

    SvaraRadera
  6. Anders: Här har du en länk som beskriver lite mer kring fibonacci-nivåer: http://www.investopedia.com/ask/answers/05/FibonacciRetracement.asp

    Snabbt förklarat så tar en rekyl ofta tillbaka mellan ca 1/3 och 2/3 av en tidigare rörelse vilket då ger nivåer att ha koll på.

    ------------------

    ari_man: Att vi ser både 400 och 800 i år ser jag som uteslutet. Får vi en ny nedgång mot 400 bör vi se det under sommarhalvåret med ett nytt bottenförsök under hösten, men en uppgång därifrån lär isåfall inte hinna med så mycket mer än upp till kanske 550-600 innan året är slut. Ser vi istället ett ordentligt utbrott uppåt ser vi nog 800-900 framåt årsskiftet.

    SvaraRadera
  7. Bra blogg, Du har väckt mitt intresse för teknisk-analys, finns det gratis sidor,(eller program) som visar grafer som dina där man kan rita upp linjer som du gör. Känner du eller någon av dina blogg-läsare till någon site/program så tipsa gärna mig.
    mvh Henrik

    SvaraRadera
  8. Nu måste väl ändå OMXS30 spränga motståndet imorgon efter denna massiva uppgång i New York. Dags att bli Bull?

    Tack för den enda bloggen som jag följer / Hajen

    SvaraRadera
  9. Det "sket" sig nog ordentligt med denna analys (dow o dax viagrauppgång). MEN! den slaknar ju till slut

    SvaraRadera
  10. Henrik: Jag använder AvanzaVikingen för de flesta grafer över svenska börsen, men det kostar en liten slant. Jag rekommenderar dig att registrera dig (gratis) hos SaxoBank så får du tillgång till bra grafer. Ifall det dyker upp ett fönster som säger att du skickas till deras nya sida, så välj att du vill gå till den gamla versionen.

    http://www.saxobank.com/?id=253&Lan=SV&Au=2&List=27&Charts=1&PgIdx=1&PgTot=1&reuters=3917

    Ett annat bra gratisalternativ är www.stockcharts.com där man har bra möjligheter att anpassa graferna.

    SvaraRadera
  11. Tack för tipsen....
    / Henrik

    SvaraRadera