måndag 9 mars 2009

OMXS30 vecka 11


OMX tappade drygt 5 procent under föregående vecka och det mesta pekar nedåt. Bland annat ser vi i veckografen att MACD nu vänt ner och likadant ser det ut i dagsgrafen. Något riktigt övertygande brott av triangelgolvet har vi ännu inte sett, men index handlas trots allt under vilket gör att man gör bäst i att avvakta med köp. Det jag skrev förra veckan gäller fortfarande och åtminstone 580 bör uppnås på nedsidan. I övrigt finns det inte så mycket att ta fasta på i index just nu, jag inväntar lägre kurser och ett tydligare läge att köpa in sig. Som jag nämnt tidigare är det andra halvan av mars som ser mest intressant ut i samband med att vi återigen är framme vid ett månadsskifte då börsen ofta vänder och har en starkare utveckling.

23 kommentarer:

  1. Intressant evil! Nu har vi ju faktiskt nått nivåer under 600. Kanske på väg mot 580? Frågan är då förstås om vi vänder upp där (om vi nu når dit)..

    SvaraRadera
  2. Bäst du väntar något år till då om du vill se lägre kurser för att köpa! Risken är nog påtaglig att vi precis som andra börser kommer att se 2002/3-års botten... Flera börser har nu redan gått längre ner än så! Va' glad om 426-nivån håller! Om DJ hamnar på 4000 som vi nog får räkna med så småningom då lär det dock inte räcka med 426....

    SvaraRadera
  3. Jag undrar det ja..nu är index återigen uppe vid 610 nivån. Detta efter att ha studsat på den otroligt viktiga nivån 592-594.

    Gissar att det är UPP som gäller nu!

    SvaraRadera
  4. Vem vill vänta ett år på att index evetuellt ska nå 426. Helt ointressant för den som tradar hyfsat aktivt...

    Nej, vad som kommer ske närmaste dagen, dagarna och möjligtvis vecka/månaden kan väl vara väl värt att fundera på.

    Men att spekulera i hur det kan se ut om ett år lämnar jag till pensionsförvaltarna...

    SvaraRadera
  5. Trodde de bara var författare och pensionsförvaltare här!

    Hade fel igen!

    SvaraRadera
  6. Tänk vad mkt det skall gå upp i 2:a halvan av mars när börsen har sin starkaste tid!

    SvaraRadera
  7. Ja, det ser vi bullar fram emot! OMX kanske sraxt över 700?

    SvaraRadera
  8. Hur brukar det se ut efter sådana här börsdagar egentligen? Finns det statistik?
    Har ett marknadsbrev från Stockpicker som nästan alltid rekar BEAR i dessa lägen efter en "överdriven" uppgång resp. BULL vid nedgång.

    Vad säger herr evilsteff om saken?

    /Anders

    SvaraRadera
  9. Anders: För ungefär 1 år sedan kollade jag på dagar som slutar mer än +4% och det ger en negativ bias ett par dagar efteråt. Nu har det iofs varit rätt många såna dagar senaste året så skulle vara intressant att kolla lite uppdaterad statistik. Framför allt hur det har sett ut enbart under den här nedgången.

    http://teknisk-analys.blogspot.com/2008/03/kraftiga-plusdagar.html

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Du har skrivit detta:
    den 12 februari 2009
    Börsrally under 2009
    Har det börjat nu?
    I dag 2009-03-10?
    MVH

    SvaraRadera
  11. Tor: Ja det kan vara så att det är starten på en större och längre uppgång, åtminstone är det mycket som är på plats för det. Samtidigt ska man nog inte vänta sig hur mycket som helst på uppsidan, i alla fall inte mer som ett sekundärt mål. Jag var inte alls med på den här starka uppgången igår, men det kommer fler chanser.

    I början av februari skrev jag att nedgång troligtvis var att vänta och index stod då i 680-90, tyvärr lyckas man inte tajma varenda vändning :) Blir kanske en ny chans snart att komma in i köp en bit ner.

    SvaraRadera
  12. Vet Du någon som har en PoF?

    SvaraRadera
  13. Några lösa tankar: De senaste dagarna har det varit en del prat och rykten om att "up-tick rule" kan komma att införas samt ännu viktare, en förändring av mark-to-market reglerna. Kongressen ska tydligen ha en "hearing" om just mark-to-market på torsdag, men av det jag hört är det ett ljummet intresse för att göra några förändringar där. En del förespråkar att man måste göra det för att lättare kunna ta sig ur krisen. Antagligen kommer det inga direkta nyheter kring detta på torsdag vilket kan leda till besvikelse nu när marknaden kört rally och skapat sig lite förhoppningar.

    SvaraRadera
  14. Så slutsatsen är skarpt nedåt då? Eller kör Du detta 'just in case'?

    SvaraRadera
  15. Det var lite lösa tankar, ingen direkt slutsats. Jag vet inte vad du menar med "just in case" ?

    Jag är avvaktande till utvecklingen just nu, kanske satt botten häromdan, kanske inte..jag inväntar bättre läge för köp eller sälj.

    SvaraRadera
  16. just in case - om det går ner

    SvaraRadera
  17. Hej!

    Har stort intresse av TA och har följt OMXS30 sedan en längre tid... men ställer mig något frågande inför dagens läge.

    På sikt har jag väntat mig fortsatt ner tills nov/dec 2009, och en botten på runt 460, baserat på en enkel mätning av H & S formationen som ligger till grund för nergången.
    Hade räknat med ett utbrott uppåt från den formation vi nu ligger i upp över 760-770 för att sedan se en klassisk bear-trap och fortsatt skarpt nedåt fram tills tidig vinter. Nu står vi fortfarande och stampar i formationen och jag funderar nu på om jag bör omvärdera min syn på ett utbrott uppåt och ett kortare rally. Vad anser du om detta, hur ser sannolikheterna ut? Vad exakt är det tekniskt som talar för att vi nått botten på sikt?

    /tack på förhand!

    SvaraRadera
  18. 'Hade räknat med ett utbrott uppåt från den formation vi nu ligger i upp över 760-770 för att sedan se en klassisk bear-trap och fortsatt skarpt nedåt '

    Michael, tror inte du vet vad begreppen innebär. 'Upp över 760-770 för att sedan fortsätta nedåt'. Är det en beartrap??

    SvaraRadera
  19. Hej igen!
    För den finansiella stabiliteten finns det både för- och nackdelar med en sådan utveckling(Börsrally ).
    Kan dessa vara något att satsa på på 1 månad sikt?
    kraftiga kursras på världens börser på kort sikt???
    MVH

    SvaraRadera
  20. Hej igen!
    För den finansiella stabiliteten finns det både för- och nackdelar med en sådan utveckling(Börsrally ).
    Kan dessa vara något att satsa på på 1 månad sikt?
    kraftiga kursras på världens börser på kort sikt???
    MVH Tor

    SvaraRadera
  21. Michael: Jag har ingen klar bild i dagsläget och så länge OMX håller sig kvar i konsolideringen får man vara beredd på att svänga om mellan bull och bear. Sett till OMX enskilt finns det väl egentligen inte så mycket som talar för att en riktigt stor botten har nåtts, mer än att hela konsolideringen kan ses som en ackumulationsfas..men den måste isåfall bryta upp och sedan lyckas försvara en nybildad uppåtgående trend..och det kommer ändå dröja ett tag.

    Tittar man på USA ser det mer rimligt ut ifall vi skulle få en större vändning här då Dow/SPX slagit ut botten från 2002 och nu försöker ta sig tillbaka upp igen. Det sker i ett läge då det är extremt översålt sett i ett historiskt perspektiv och där större vändningar tidigare har skett. Det är därför jag ett tag har haft beredskap för åtminstone en rätt hyfsad botten, men jag börjar väga över lite mer mot att det här kommer dra ut på tiden.

    Tor: Jag är inte riktigt med på vad du menar. Det är säkert så att det vore positivt för den finansiella stabiliteten och ekonomin som helhet ifall börsen lyfter en bit från de här nivåerna. Vad som är optimalt behöver ju dock inte ha något att göra med vad som verkligen sker. Det finns ju många faktorer som talar för att det här är en av de värsta kriserna världsekonomin har ställts inför någonsin och vill det sig illa kan vi mycket väl se 70-90 procent kapas av aktiekurserna innan det är helt över.

    SvaraRadera
  22. Tor sa:
    Oj så illa det kan bli.

    70-90 procent kapas av aktiekurserna innan det är helt över?

    räknat från dagens kurs?
    Tor

    SvaraRadera