onsdag 20 februari 2008

Utbrott eller fortsatt konsolidering?



I måndags blev det en rejäl och bred uppgång i OMX, men det var samtidigt en väldigt låg volym. Det är inte ett måste med hög volym, men det kan ofta hjälpa till att bekräfta en trendrörelse eller utbrott från en konsolidering. Igår tisdag var volymen betydligt bättre och uppgången fortsatte under dagen och var strax ovanför triangeltaket, men föll tillbaka och stängde innanför. Stapeln som bildades visar på obeslutsamhet och en balans mellan köpare och säljare. Kortsiktigt är det "överköpt" och med tanke på trenden ner och testet av triangeltaket, så ser jag det som troligt att det (minst) faller tillbaka ned mot triangelgolvet nu. Dessutom ligger 50-dagars medelvärde på ca. 1000 i dagsläget och det är ett tufft motstånd.

Termer som "överköpt" och "översålt" är inte helt lätta, för problemet är att om en indikator visar på överköpt idag så kan det fortsätta vara överköpt ett bra tag framöver. Trots det kan kursen fortsätta upp, så man kan inte använda det helt isolerat. Däremot är det ofta en bra strategi att köpa "översålda" lägen (nedrekyler) i en uppåtgående trend. Just nu gäller en nedåtgående trend och då är "överköpta" nivåer säljlägen.

Lite intressant att mönstret från botten 2006 faktiskt har följts rätt väl hittills. Fortsätter det likadant så bör det bli lite rekyl/sidledes ett tag nu och sedan bryta upp ordentligt över 990. Har svårt att se att det ska bli en "kopia" av den rörelsen, men värt att ha koll på i alla fall.
En annan sak man kan notera är att OMX i dagsläget är starkare än indexen i USA. De rör sig inte exakt likadant så det kan skilja en hel del periodvis, men OMX har varit betydligt svagare under hela den här nedgången. Troligtvis tog man ut en del i förskott på uppsidan medan USA var helgstängt i måndags. Ska OMX fortsätta outperforma på nedsidan så kommer man snabbt jaga ikapp USA på nedsidan de närmsta dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar