lördag 9 februari 2008

Index-jämförelse



Bifogar en graf som jämför ett antal olika index sedan början av 2007. Det är Stockholmsbörsen, USA, Japan, Ryssland och Hong Kong som är med. Vad jag tycker är intressant att notera är inte exakta nivåer på ett visst index i jämförelse med ett annat, för det varierar beroende på vilken startpunkt man har. Istället är det mer för att jämföra hur respektive index har gått sedan toppen och hur väl världens börser är sammankopplade. Till att börja med kan man lägga märke till det första rosamarkerade området där alla index reagerade nästan samtidigt och föll rätt rejält. De satte även botten nästan exakt samtidigt, men efter det börjar man se skillnader.

Ryssland och Hong Kong stack iväg rejält och satte betydligt högre toppar medan USA marginellt satte högre topp och Japan och Stockholm satte en lägre topp. I oktober föll börserna igen, med undantag för Ryssland som fortsatte trenda uppåt. De övriga följde varandra väldigt väl förutom att några var mer starka relativt de andra. I januari i år så föll plötsligt även Ryssland och nu i februari så är det faktiskt just den marknaden som leder nedgången. Mot slutet av januari sattes en botten (troligtvis tillfällig) och även då reagerade alla index ungefär samtidigt.

Det har alltså varit en viss spridning för var toppen har satts i olika index, där Ryssland t.o.m dröjde till i år. Det tycks som att även tillväxtmarknader nu börjar ta stryk och påverkas av utvecklingen i USA. Fortsätter den här nedtrenden så är det därför troligt att de flesta av världens börsmarknader kommer (fortsätta) falla. Däremot kommer det förstås vara en spridning i när respektive marknad bottnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar