måndag 4 februari 2008

Säsongsmönster november-april del 4



Årets upplaga av perioden november-april är så här långt den sämsta någonsin (se röd kurva). Som jag har skrivit i tidigare del 1-3 så är det ovanligt att det stänger minus den sista april jämfört med stängning första november. Det är endast 1 av 24 år som har gett kraftigt minus och det är en rejäl uppbias för den här perioden. Bland annat på grund av det här mönstret så var jag först inne på en botten kring årsskiftet men flyttade sedan fram det till januari-februari. 22:e januari gav en rejäl reversal och det har sedan dess gått upp 11,5%. Frågan är om det var botten för den här gången?

Vi har klarat av hälften av den starka perioden november-april så utgår man enbart från det här mönstret så talar statistiken för att det är ett riktigt bra köpläge just nu. Bortser man från år 2000 som var riktigt dåligt så kan man räkna med en uppgång mot (minst) nivån i början av november kring 1180. Det ger en potential på drygt +20% från dagens nivå vilket är en mycket bra avkastning under 3 månaders tid.

Jag kombinerar även med andra faktorer och kommer därför avvakta ytterligare en tid. Faller fler signaler på plats kan det bli ett riktigt bra köpläge. Även om man missar många procent i början av uppgången så är det inte hela världen om man kommer in i en större rörelse. Bättre det än att chansa på att fånga en botten, det konststycket lyckas få med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar