onsdag 6 februari 2008

OMXS30 framåt



Att Stockholmsbörsen befinner sig i en nedtrend är det ingen tvekan om. Hur länge den kommer pågå är det ingen som vet, men man kan förstås göra mer eller mindre kvalificerade bedömningar. Som jag skrivit flera gånger tidigare så är min utgångspunkt att följa trenden och köpa först när det kommer tydliga signaler om en vändning. Även om man tar fram specifika nivåer man tror ska nås så måste man alltid vara lyhörd för vad marknaden hittar på. Risken är annars att man blir sittandes och fortsätter tro på ett scenario trots att marknaden går åt helt motsatt håll.

För lite perspektiv är det alltid bra att zooma ut och titta på en längre graf. Många tyckte redan för flera månader sedan att nedgången var kraftig när det hade gått ner 10-20%. Sedan dess har det gått ned ytterligare och i nuläget talar det mesta för att det kommer fortsätta ned. Jag har i bifogad graf ritat in var OMX kan tänkas befinna sig framåt hösten. Detta förutsätter då förstås att nedtrenden består i ungefär samma takt som senaste halvåret. Svarta staplar i grafen är utvecklingen fram till nu. Röda staplar är kopierat från ett antal månader tillbaka och är alltså helt fiktiva. Tanken är inte att gissa exakt hur det kommer röra sig utan bara visa på ett ungefär hur långt ner det faktiskt kan gå. Når vi t.ex. 700-nivån om ett halvår så innebär det en nedgång på -25% från dagens nivå.

I grafen syns även så kallade fibonacci-retracements. Det är helt enkelt hur mycket en rekyl tar tillbaka av en tidigare uppgång. I detta fallet så räknar jag på uppgången från 2002 fram till 2007. Vid ca. 880 nåddes 50% vilket innebär att nedgången har tagit tillbaka halva den uppgången. Eftersom den här nedgången har tagit oss ned till botten från 2006 så ser det troligt ut att det är en rekyl på hela uppgången 2002-2007. En normal rekyl brukar då kunna nå 50% eller 61,8%. Jag använder detta enbart som ett komplement för att ta fram viktiga nivåer där man kan höja beredskapen. I nuläget kan vi t.ex. se att det vände rätt exakt vid 50% och rekylerade upp till 38,2%. Bryter det ner under 50% (ca. 880) så väntar 61,8% vid ca. 770.

Det ser för närvarande ut som att även våren och sommaren kommer bli svag, men en större botten är tänkbar under hösten. Framför allt är oktober månad en notorisk bottenmånad då många nedgångar har avslutats. Men jag ska inte gå händelserna i förväg för mycket, hela det här scenariot kan ändras flera gånger under vägen.

4 kommentarer:

  1. Har precis börjat läsa dina analyser, och gillar det jag ser. Är ingen TA-kille själv, men har TA som ett ofta ganska väl fungerande komplement.

    I det stora perspektivet tycker jag det är intressant att kika på S&P - en ganska fet dubbeltopp även där men inte alls samma drop där inte...

    http://www.marketwatch.com/tools/quotes/intchart.asp?submitted=true&intflavor=advanced&symb=SPX&origurl=%2Ftools%2Fquotes%2Fintchart.asp&startdate=2%2F7%2F1995&enddate=2%2F7%2F2008&time=12&freq=1&customdate=true&hiddenTrue=&comp=Enter+Symbol%28s%29%3A&compidx=aaaaa%7E0&compind=aaaaa%7E0&uf=7168&ma=1&maval=400&lf=1&lf2=4&lf3=0&type=2&size=1&optstyle=1013&x=0&y=0

    SvaraRadera
  2. Ja S&P är alltid intressant att ha koll på. Även RUA som är ett ännu bredare index i USA och egentligen är ännu mer representativt är intressant, dock lite mer okänt för de flesta.

    Jag vet inte i vilket perspektiv du menar med dubbeltoppen. Jag har på bloggen visat den som bildats senaste året och där är mål runt 1200 i alla fall, vilket inte är så värst stor nedgång. Du kanske syftar på en riktigt stor som består av 2000-toppen och 2007-toppen?

    När det gäller den så bekräftas den egentligen inte som formation förrän botten från 2002 underskrids, fast man kan förstås spekulera i att det ska ner dit. Att det ska ner dubbelt så mycket därefter känns i princip omöjligt, då får det till en depression av megaproportioner :)

    SvaraRadera
  3. Jag har läst de som hävdar att det ej är fallande.

    SvaraRadera
  4. "Jag har läst de som hävdar att det ej är fallande."

    Ja det får stå för de förstås, men man isåfall lära sig grunderna i teknisk analys om man anser att trenden fortfarande är uppåtriktad. I det riktigt stora perspektivet är den förstås det då börsen alltid strävar uppåt, men i ett mer hanterligt perspektiv så är den tveklöst nedåt.

    Vi har fallande toppar och bottnar vilket i sig är en definition av en trendriktning. Dessutom pekar alla viktiga medelvärden såsom 200-dagars och 50-dagars nedåt. Det kan förstås vända när som helst, men det kan likaväl fortsätta nedåt ett bra tag till.

    SvaraRadera