måndag 11 maj 2009

S&P vs OMX

Börserna runt om i världen har gått starkt under 2-3 månader och sett från bottennivåerna är det en imponerande utveckling. Bilden nedan visar S&P 500 och OMXS30 i veckoupplösning med MA40 inlagt. MA40 motsvarar ungefär MA200 i dagsgrafen och det är ett enkelt och effektivt sätt att ha koll på den längre trenden, mer om det i tidigare inlägg. Överlag följs S&P och OMX rätt väl åt och det har varit fallet vid flera stora vändningar, bland annat toppen 2000, botten 2003 och toppen 2007 (men även längre bakåt i tiden) där MA40 bytt riktning ungefär samtidigt, se turkosa områden.



I dagsläget har vi ännu inte sett någon vändning av medelvärdet, så en eventuell trendvändning är inte bekräftad ännu. Det går förstås att invända mot det här med att man nu har missat en rejäl rörelse från botten, men hela tanken med att ha koll på en längre trend är att undvika att gå in för tidigt med hopp om att det vänt. Istället för att vara med precis från en botten/topp så är hela tanken att komma in hyfsat tidigt och fånga kanske 70-80% av en längre trendande rörelse. Det är alltså tänkt för längre placeringar, t.ex. pensionskapital eller en portfölj man inte vill röra så ofta och då vill man nog inte testa att pricka botten flera gånger om innan man träffar rätt.

Nu har OMX visat framfötterna på sistone och har brutit igenom sitt MA40 för ett tag sedan. En rekyl ner i det här läget kan därmed mycket väl bli en avstämning följt av att medelvärdet börjar trenda uppåt i takt med börsen, men det kommer nog visa sig under sommaren. En sak jag inte riktigt gillar är att OMX inte är i fas med övriga världen. S&P har ännu inte brutit sitt MA40 och det kommer dröja många månader innan det kan börja peka uppåt. Nu kan det förvisso förklaras med att amerikanska börsen föll som kraftigast under hösten/vintern och därmed var långt ifrån medelvärdet vid botten. Faktum är dock att få av de stora indexen runt om i världen har brutit MA40.

Kanske blir OMX därför först att signalera en ny bullmarket (MA40 pekar upp) och att övriga index ligger 3-6 månader efter. Helst hade jag dock sett att det var en bättre samstämmighet mellan indexen och det är en sak jag kommer vara lite vaksam på framöver. Får vi nu en förmodad rekyl ner den närmsta tiden och medelvärdet sedan börjar peka uppåt så får utgångspunkten dock vara att OMX inlett en ny bullmarket och så får man invänta ifall övriga index bekräftar eller ej.

3 kommentarer:

  1. Hej, har du kollat historiskt hur väl MA200 skulle funka som enda indikator, dvs MA200 pekar upp = köp, MA200 pekar ner sälj.
    Vore intressant att kolla det på lång sikt.
    Tack så väldigt mycket för en väldigt bra site!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Tack för en välskriven blogg.

    Kollar man på graferna ser man att tex majraset 2006 indikerade trendvändning. Likaså i början på 2002. Vad är det som säger att man inte vid flera tillfällen agerar på falska signaler?

    SvaraRadera
  3. Anonym 1: Det kommer ett inlägg om det framöver.

    Anonym 2: Nej, det är själva lutningen på MA200 som är det viktiga, klicka på länken i första stycket i inlägget så har jag skrivit mer om det.

    SvaraRadera