måndag 18 maj 2009

Medelvärde som trendfilter

Jag har i några inlägg skrivit om 200-dagars glidande medelvärde (MA200) och tänkte nu kika lite mer hur man kan använda det som trendfilter. Även om man inte är så mycket för teknisk analys kan man ha stor nytta av att använda sig av något typ av trendfilter för att undvika att följa med nedåt under stora börsnedgångar. Det kan handla om att vikta om en del av en långsiktig portfölj eller att hedga med säljpositioner.

Det finns en minst lika viktig anledning att ha koll på den övergripande trenden och det är för att anpassa mer kortsiktiga indikatorer och signaler. När börsen trendar ner fungerar det generellt sämre att agera på köpsignaler från indikatorer och omvänt när börsen trendar uppåt. Att använda ett trendfilter är alltså en bra hjälpvariabel för hur man ska anpassa signaler i kortare tidsperspektiv och om man bör lägga fokus på köp eller säljpositioner.



Jag har valt att utgå från en lång graf över S&P 500 utifrån månadsdata och använder därför MA12, vilket rätt så väl motsvarar MA200 i dagsgrafen. Jag har definierat trenden som stigande så länge MA12 stiger och trenden som fallande när MA12 sjunker. Ett alternativ är att man utgår från när indexkursen skär igenom medelvärdet, men som jag resonerade i inlägget "Bulls live above MA200?" ger det en del felaktiga signaler så lutningen på medelvärdet är att föredra.

Grafen ovan visar de perioder då börsen befinner sig i en upp- respektive nedtrend, markerat med blått respektive rött. Trendfiltret gör sig bäst när vändningarna inte sker för snabbt, vid tillfällen som kraschen -87 reagerar medelvärdet för långsamt. Flera andra nedgångar undviker man däremot på ett effektivt sätt, inte minst nedgångarna under 1930-talet, 2000-2003 och det senaste raset från 2007-toppen. Just det faktum att signalerna är så tröga gör att det kan vara värt att kombinera med någon snabbare signal som ger en tidigare indikation om trendvändning, men det ger ändå en bra grund för att identifiera trenden. Hur börsen kommer bete sig i framtiden har vi ingen aning om, men det är nog inte alltför vågat att gissa att vi kommer få se en del spektakulära rörelser både på upp- och nedsidan.



Den andra grafen visar en jämförelse mellan "Buy and hold" och att tajma marknaden med hjälp av ett trendfilter enligt ovan. Startvärde är 1 och i dagsläget skulle Buy and hold vara uppe i 109, att jämföra med 625 för trendstrategin. Det här hänger förstås på vilken startpunkt man väljer, men det huvudpoängen är att en sådan här enkel strategi ger minskad volatilitet och drawdowns vilket leder till högre riskjusterad avkastning.

Kompletterande info med lite varianter på samma tema finns här:

Doug Short - S&P 500 Moving Averages

Doug Short - The Rationale For Moving Averages

A Quantitative Approach to Tactical Asset Allocation

11 kommentarer:

  1. Tack!

    Vore även intressant att ha en graf där man går kort under röd period, tex med XACT Bull (blå) och bear (röd).

    Annars verkar det ju som att man enbart skyddar sig mot extrema dippar (30-talet o 2000, 2008), resten av tiden vore ju bättre med buy and hold (1950-1990).

    Tack för ett otroligt bra jobb du gör här på bloggen!

    Din blogg väger för mig ungefär lika tungt som de anayser jag betalar massa tusenlappar per år för!

    Tycker du borde lägga in en paypal eller liknande så att man kan donera nån krona nu o då.

    SvaraRadera
  2. Tack för en mkt läsvärd blogg.

    Din redogörelse för det enkla verktyget MA200 är intressant. Som du skriver så verkar MA200's "derivata" vara en mer träffsäker indikator för när trenden har vänt.
    Under de senaste 10 åren har dock trenden vänt varje gång som MA200 korsats med mer än c:a 8%. Det var vid dippen 2006 som trenden fortsatte upp trots att MA200 korsades med c:a 8%.
    Fortfarande är ju MA200 falande, men samtidigt ligger vi idag 9,7 % över MA200.
    Antingen en trendvändning eller nytt rekord i MA200-brott :-)

    Gör gärna en undersökning längre tillbaks i tiden och se om du kan hitta andra tillfällen då index korsat MS200 kraftigt utan att trenden har vänt.

    mvh malun

    SvaraRadera
  3. Anonym: Det är inte så enbart att skydda sig mot ras på 40-80% :) Det är ett bra förslag att kolla hur det skulle se ut om man även går kort under de perioder trenden är nedåt. Nackdelen är att instrument som XACT-fonderna rör sig lite speciellt med tanke på hävstången så exakta beräkningar blir lite svåra. Men om jag får tid kan jag återkomma med ett inlägg där man utgår från att man kortar index utan hävstång för att se hur effekten blir.

    Tack för visad uppskattning förresten!

    malun: Bra iakttagelse. Jag har själv funderat lite på att köra ett test för att se de största avvikelserna från MA200 när medelvärdet pekar åt fel håll så att säga. Ska se om jag kan kika på det :) Just OMX ligger långt över sitt medelvärde, däremot är USA strax under sitt och där kommer det dröja många månader innan det vänder upp. Lite synd att det inte är mer fas mellan indexen vilket skulle öka tillförligheten i OMX ev. trendvändning.

    SvaraRadera
  4. Apropå XACT-strategi, jag testade att räkna på vad hur en strategi baserat baserat på MA200 i XACT Bear/Bull skulle fungerat i praktiken sedan 2005. Det visade sig att det ger positiv avkastning med betydande nedrisk. Eftersom det är så kort period (alldeles för kort att bevisa om strategin är bra) blir det ett väldigt enkelt handelsmönster.
    2005-11-23: Köp Bull
    2007-11-01: Sälj Bull
    2007-11-08: Köp Bear
    Det leder till en total uppgång på 53% till igår, samtidigt har både Bull och Bear gått ner 30%.
    Strategins nedsida har visat sig sedan 2008-10-27 då den tappat 48% (i takt med Bear).
    /EOS

    SvaraRadera
  5. Borde inte nedgången börja nu (just nu OMXS30 PÅ 798) ?? m.v.h

    SvaraRadera
  6. Att köra denna strategi skulle vara till stor hjälp för pensionsförvaltare som jobbar efter de stora trenderna. Indexfonder blir då perfekta investeringsobjekt..

    Svensson skulle kunna köra efter MA12 på veckografen med sina fonder i PPM-systemet.

    Bra hjälpmedel för de som saknar tid och intresse, helt klart!

    /H&B

    SvaraRadera
  7. Att bedöma med ögat ifall trendlinjen är fallande eller stigande kan ibland vara svårt i grafer och jag själv känner att det kan bli en mer subjektiv bedömning istället för objektiv när jag "tror" mig veta vad marknaden ska hitta på framöver.

    Vad använder du/kan man använda för instrument/funktioner för att utläsa det här?

    /N

    SvaraRadera
  8. N: Notera att jag använder ett glidande medelvärde i inlägget, det är alltså helt objektivt om det lutar upp eller ner. Det behöver alltså inte tolkas utan man ser bara ifall medelvärdet stiger eller sjunker.

    Glidande medelvärde kan man ta fram i vilket TA-program som helst (eller via webben). Har man inget program kan man ladda ner dagsdata och själv skapa en formel som beräknar ett glidande medelvärde som man sedan lägger in i en graf.

    SvaraRadera
  9. Vadå?
    NI kan ju inte ha en långsiktig strategi för XACT BEAR/BULL. Leverage Decay äter upp värdet, glöm den iden. Köp isåfall något utan häv och Decay.

    Civ

    SvaraRadera
  10. Hej
    Kan du inte skriva en analys om guldet igen?

    SvaraRadera
  11. Civ: Precis, var det jag var inne på i min kommentar ovan. Däremot kan man göra ett historiskt test där man ligger kort under nedgångsperioder, men att man utgår från häv 1 (rör sig som index) så får man en känsla för om det kan vara värt att ligga kort i något instrument, t.ex. terminer. Men just XACT-fonderna är ingen bra idé att använda för någon längre tid som du påpekar.

    Jonas: Ska försöka slänga ut någon guldgraf snart. Kort kan jag säga att det ser riktigt bullish ut för guldet som har konsoliderat i runt ett års tid. Bryter det upp kan vi få se riktigt höga nivåer, viktigt är att 860-nivån inte underskrids.

    SvaraRadera